MILIJONSKI DOLGOVI

Aha Mura v stečaj, 1200 delavcev pristalo na cesti

Objavljeno 23. maj 2014 15.39 | Posodobljeno 23. maj 2014 15.40 | Piše: STA, A. K.

Lukančičeva je še prejšnji teden zatrjevala, da bo nemška vlagateljica s 70 milijoni evrov poplačala dolg do Dursa, a se to ni zgodilo.

MURSKA SOBOTA – Potem ko Aha Mura do izteka roka v petek opoldne Davčni upravi RS (Durs) ni poravnala večmilijonskega dolga, je okrožno sodišče v Murski Soboti sprejelo sklep o začetku postopka stečaja družbe. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Steva Radovanovića, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do vključno 25. avgusta, kaže objava na Ajpesu.

Stečaj pričakovan

Uvedba stečaja tekstilnega podjetja iz Murske Sobote je bila bolj ali manj pričakovana. Sodnik murskosoboškega sodišča Franc Granfol je že prejšnji petek na naroku za stečaj podjetja ugotovil, da so zakonski pogoji za stečaj Aha Mure izpolnjeni, davčni dolg pa da obstaja. Vendar je solastnici Mojci Lukančič dal še teden dni časa, da poravna 6,3 milijona evrov dolga do Dursa.

Zatrjevala, da bo dolg poravnala nemška vlagateljica

Dolg skupine Aha, v kateri je 12 podjetij s skupaj 2000 zaposlenimi, znaša približno 60 milijonov evrov, od tega je Aha Mura dolžna največ, in sicer 12 milijonov evrov. Lukančičeva je še prejšnji teden zatrjevala, da bo nemška vlagateljica s 70 milijoni evrov poplačala dolg do Dursa in zagotovila tudi obratni kapital za Aha Muro.

Drugi stečaj za Muro

To je že drugi stečaj za Muro, ki je s storitvami razvoja in šivanja moških in ženskih modnih oblačil za modne in trgovske blagovne znamke prisotna na evropskih trgih že več desetletij. Prvi stečaj je bil za Muro in tri njene hčerinske družbe uveden oktobra 2009, ko je brez dela ostalo 2624 delavcev.

Delo se je nadaljevalo v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje od teh je bila družba Mura in partnerji, ki jo je skupina Aha za 10 milijonov evrov kupila poleti 2011 in jo preimenovala v Aha Mura.

Pri tem je s 5,8 milijona evrov nepovratne pomoči sodelovala tudi država, v zameno pa bi moral novi lastnik vsaj pet let ohraniti 1561 delovnih mest, prijavljeni investicijski projekt pa izvesti že do konca lanskega leta. A zaradi težav v tekstilni panogi, ki je še vedno v recesiji, in upada naročil so lani poleti začeli odpuščati zaposlene, tako da ima Aha Mura trenutno nekaj več kot 1200 delavcev.

Deli s prijatelji