USTAVLJENO SODELOVANJE

Aha Mura ostala brez pomembnega partnerja Huga Bossa

Objavljeno 25. oktober 2014 14.07 | Posodobljeno 25. oktober 2014 14.07 | Piše: STA, A. L.

»Če bi Boss, ki je bil naš največji naročnik, še sodeloval z nami, bi lahko glede na obseg poslovanja zaposlili še od 50 do 100 ljudi.«

Mura, pomlad-poletje 2013.

MURSKA SOBOTA – Aha Mura v stečaju, kjer ima trenutno delo 456 zaposlenih, je ostala brez dolgoletnega partnerja in največjega naročnika, nemškega Huga Bossa. Po pojasnilih stečajnega upravitelja Steva Radovanovića je delo sicer zagotovljeno do konca januarja. Medtem se bliža prva javna dražba zdravega jedra Aha Mure.

Kot je za časnik Delo potrdil Radovanović, Hugo Boss ni podaljšal naročil za izdelavo oblačil za naslednjo sezono. Že pred dvema tednoma so v Aha Muri v okviru nadaljevanja proizvodnje znotraj stečaja samo še dokončevali stara Bossova stara naročila in čakali na njihovo odločitev za naprej, a je Hugo Boss naročila v Murski Soboti vezal na ureditev razmer in nadaljevanje proizvodnje v srbski hčerinski družbi Prvi maj.

V Srbiji proizvodnja stoji

Ker je Prvi maj v hudih težavah in srbska država tudi v sodelovanju z našim gospodarskim ministrstvom za zdaj neuspešno išče možnosti za njeno rešitev, ta pogoj za Huga Bossa ni bil izpolnjen in verjetno zato Aha Mura od njih ni dobila novih naročil.

Tam zdaj proizvodnja zaradi pomanjkanja denarja za material in plače stoji, okoli 1300 zaposlenih stavka, za ponedeljek napovedujejo celo začetek gladovne stavke dela zaposlenih, še poroča časnik Delo. Časnik Večer medtem poroča, da se bo v ponedeljek tam začela generalna stavka.

Po poročanju Večera je prekinitev sodelovanja s Hugom Bossom le začasna, tako namreč ocenjuje Radovanović. Ta je pojasnil, da je nemški partner sodelovanje ustavil s 15. septembrom. Na sestanku so se dogovorili, naj uredijo stanje v družbi Prvi maj, ko se bo to zgodilo, pa se je pripravljen vrniti in nadaljevati poslovno sodelovanje v Murski Soboti in Pirotu.

»Če bi Boss, ki je bil naš največji naročnik, še sodeloval z nami, bi lahko glede na obseg poslovanja zaposlili še od 50 do 100 ljudi,« je za mariborski časnik pojasnil stečajni upravitelj.

Komisija za reševanje hčere

Radovanović napoveduje, da bi lahko Prvi maj končal v programiranem stečaju. O tem so imeli več sestankov s predstavniki gospodarskih ministrstev Slovenije in Srbije, bank in sindikata. Ustanovljena je bila tudi komisija, ki se bo ukvarjala z reševanjem te Murine hčerinske družbe.

Če bi v srbski družbi izvedli prestrukturiranje in tehnološko posodobitev proizvodnje, kar je pogoj Huga Bossa, bi bilo tam dela za največ 850 ljudi, poroča Večer.

V torek dražba zdravega jedra

Aha Mura je medtem tik pred prvo dražbo zdravega jedra – ta bo v torek, izklicna cena pa je postavljena pri 4,6 milijona evrov. Radovanović je septembra za STA povedal, da nekaj zanimanja za nakup sicer je, Večer pa danes poroča, da je stečajni upravitelj potrdil, da se za nakup Murinega premoženja zanima tudi družba GMT iz Murske Sobote.

Če prodaja ne bo uspela, bo stečajni upravitelj kmalu predlagal novo dražbo, saj mora po sklepu sodišča delujočo celoto prodati v enem letu ali pa bo treba tovarno zapreti.

Deli s prijatelji