PONUDBI

Agrokorju se spet cedijo sline po Mercatorju

Objavljeno 13. maj 2013 15.17 | Posodobljeno 13. maj 2013 16.55 | Piše: STA, T. L.

Agrokor je nazadnje za Mercatorjevo delnico ponujal 221 evrov, zdaj le še polovični znesek. Še ta teden naj bi bili znani tudi nadaljnji koraki prodaje trgovske družbe.

LJUBLJANA – Konzorcij prodajalcev Mercatorja je za 53-odstotni delež v trgovski družbi prejel dve zavezujoči ponudbi. Imen ne navaja, po neuradnih podatkih pa sta ponudbi oddala hrvaški Agrokor in sklad Mid Europa Partners.

Prodaja se že devetič

Kot so v imenu prodajalcev danes sporočili iz Future PR, člani prodajnega konzorcija preučujejo prejete ponudbe in se bodo s ponudniki nadalje pogovarjali predvidoma po objavi poročila o poslovanju skupine Mercator v prvem letošnjem četrtletju.

Mercator se prodaja že devetič, v tokratnem prodajnem konzorciju pa so Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor – Faktoring Beograd, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding. Pri prodaji jim svetuje ING.

Več bo znano po objavi četrtletnega poslovanja

Podatki o četrtletnem poslovanju Mercatorja naj bi bili na voljo še ta teden, ko naj bi bili znani tudi nadaljnji koraki glede prodaje trgovske družbe. Tako kot v celotnem prodajnem postopku so prodajalci tudi tokrat skopi z informacijami, neuradno pa naj bi ponudbi oddala Agrokor in Mid Europa Partners.

Agrogor spet v igri

Agrokor se je tako vnovič vključil v igro za nakup večinskega deleža Mercatorja. Sodelovanje Hrvatov sicer ni presenečenje, saj je oddajo zavezujoče ponudbe že konec aprila napovedal predsednik nadzornega odbora koncerna Ivan Todorić. Agrokor je ponudbo oddal skupaj s partnerji – z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) ter s skladoma Blackstone in One Equity Partners.

Tokrat je Agrokor za delnico pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobil STA, je za delnico ponudil 110 evrov oziroma za ves delež 409 milijonov evrov, prevzel pa bi tudi 1,1-milijardni Mercatorjev dolg.

Edina vsebinska pogoja ponudbe sta sklenitev dogovora med Mercatorjem in bankami upnicami o finančnem prestrukturiranju obstoječega dolga ter odločba ustreznih organov za varstvo konkurence.

Če se bo konzorcij prodajalcev Mercatorja odločil k pogajanjem povabiti Agrokor, se bo ta na povabilo odzval. V pogajanjih je pripravljen sklepati kompromise, ustrezno uravnotežiti kupo-prodajno pogodbo ter ponuditi ustrezna zagotovila in zaveze Mercatorjevim deležnikom. Ob podpisu kupo-prodajne pogodbe naj bi Agrokor izročil prvovrstno bančno garancijo v višini 10 odstotkov prodajne cene.

EBRD, Blackstone in One Equity Partners bi dokapitalizirali Agrokor

Finančna konstrukcija transakcije naj bi bila zagotovljena. EBRD, Blackstone in One Equity Partners naj bi dokapitalizirali Agrokor v skupni višini do 500 milijonov evrov. Blackstone se je k dokapitalizaciji v omenjeni višini zavezal pod pogojem sklenitve kupoprodajne pogodbe, pristojni organi EBRD in One Equity Partners pa bodo dokapitalizacijo Agrokorja obravnavali takoj, ko bo izvajalec skrbnega pregleda Ernst & Young London končal dokončno poročilo o skrben pregledu, ki bo zaključeno po objavi četrtletnega poročila o poslovanju.

Zasebni naložbeni sklad Mid Europa Partners, ki se je tudi že v preteklosti potegoval za Mercator, pa naj bi v svoji ponudbi predlagal dokapitalizacijo Mercatorja v višini 250 milijonov evrov. S tem bi se delež zdajšnjih lastnikov Mercatorja zmanjšal, banke in skupina Laško pa bi ostale brez kupnine, ki jo sicer krepko potrebujejo.

Tečaj delnice Mercatorja se danes na Ljubljanski borzi giblje pri 104 evrih, potem ko je petkovo trgovanje končal pri 110,25 evra.

 

Deli s prijatelji