TRG DELA

Agencije za posredovanje dela pod drobnogledom

Objavljeno 03. oktober 2013 22.49 | Posodobljeno 03. oktober 2013 22.51 | Piše: STA, Mo. S.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pričakuje, da zlorab in izkoriščanja delavcev ne bo več.

Ministrica Kopač Mrakova.

LJUBLJANA – Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki zaostruje pogoje ustanavljanja in delovanja agencij za posredovanje dela. Predlog je usklajen s socialnimi partnerji, je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki pričakuje, da bo zakon v kratkem uveljavljen. »To področje urejamo na način, da ne bodo več mogoče zlorabe in izkoriščanje delavcev, kot je bilo do zdaj,« je poudarila.

Agencij bo manj

Med pomembnejšimi rešitvami je na novo opredeljen pojem opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku (podjetju), saj je treba to dejavnost jasno razmejiti od opravljanja storitev na podlagi civilnopravne pogodbe. »Znotraj tega je bilo do zdaj največ zlorab,« je dejala ministrica. Vlada hkrati zaostruje pogoje za opravljanje te dejavnosti. Delodajalec bo moral imeti kot glavno dejavnost registrirano dejavnost posredovanja začasne delovne sile, tuji delodajalci pa bodo morali imeti v Sloveniji registrirano podružnico, je dejala. Pričakuje, da se bo s spremembami bistveno zmanjšalo število agencij, hkrati pa se bo izboljšala kakovost njihovega dela.

Delodajalec za zagotavljanje dela, ki je organiziran kot kapitalska družba, bo moral imeti zagotovljen osnovni kapital najmanj v višini štirikratnika najnižjega osnovnega kapitala, ki je v Sloveniji predpisan za družbo z omejeno odgovornostjo – gre za približno 30.000 evrov –, delodajalec, organiziran kot samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pa bo moral imeti za ta znesek bančno garancijo.

Uvajajo dovoljenje za opravljanje dejavnosti in višjo globo za kršitve

Med spremembami je ministrica tudi izpostavila, da se kot predpogoj za začetek dejavnosti posredovanja dela uvaja dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Nov bo tudi način spremljanja opravljanja dejavnosti, saj bo minister, pristojen za delo, za to imenoval posebno strokovno skupino. »Tega dovoljenja ne bo mogel dobiti nekdo, ki v zadnjih dveh letih ni plačal prispevkov ali je kršil delovnopravno zakonodajo,« je poudarila. Predlog novele na novo določa tudi globe za kršitve, pri čemer se razpon zvišuje z 10.000 evrov na 30.000. Dovoljenje bo mogoče tudi odvzeti.

Govorili tudi o posegih v minimalno plačo

Tako ministrica za delo kot minister za notranje zadeve Gregor Virant sta zatrdila, da vlada brez soglasja socialnih partnerjev ne bo posegala v minimalno plačo. »Zagotovo se bomo s socialnimi partnerji pogovarjali, kaj lahko na tem področju storimo. Vsekakor bo potrebna uskladitev, saj je vprašanje socialnega miru v tem trenutku za Slovenijo izredno pomembno,« je dejala Kopač Mrakova, Virant pa je priznal, da se je vprašanje minimalne plače na sejah vlade večkrat odprlo. »Vendar vedno z zaključkom, da se ne spreminja, še posebej ne brez dogovora s socialnimi partnerji,« je poudaril.

Deli s prijatelji