KDAJ BODO POLETELI?

Agencija in balonarji usklajeni, žogica je na strani ministrstva

Objavljeno 28. avgust 2012 18.47 | Posodobljeno 28. avgust 2012 18.47 | Piše: T. L.

Varnostna direktiva je sicer nezavezujoč pravni akt, ki jo ponudniki odpišejo na lastno željo.

Polet z balonom nad Ljubljanskim barjem

LJUBLJANA – Po prepovedi komercialnih letov z baloni, ki jo je na priporočilo službe za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor izdala javna agencija za civilno letalstvo, so se predstavniki agencije danes sestali s ponudniki komercialnih balonarskih poletov in Letalske zveze Slovenije.

Pravno nezavezujoč akt usklajen

Agencija je ponudnikom predstavila osnutek varnostne direktive, ki naj bi zagotovila, da se komercialni balonarski poleti po četrtkovi tragediji na Barju lahko v čim krajšem času nadaljujejo. Po besedah Žige B. Kotnika, direktorja agencije, so na današnjem srečanju pregledali zakonodajo, si izmenjali pomisleke, ideje ter usklajevali besedilo omenjene direktive, ki jo je agencija pripravila in ponudnikom poslala v pregled. Direktiva določa vse postopke operaterja oziroma pogoje letenja (od predpisa, kako potnika vkrcaš v košaro, preverjanje meteoroloških razmer in drugih varnostnih predpisov itd.). »V pravnem pogledu gre za nezavezujoč akt, ki ga vsakdo podpiše na lastno željo,« dodaja Kotnik. Zato so se s predstavniki balonarjev – srečanja se je udeležilo 15 ljudi – tudi dogovorili, da podpišejo deklaracijo o priznavanju varnostne direktive kot predpisa.

Želijo hitrejši odziv pristojnih

Ali so na današnjem srečanju dosegli cilj, da bi ponudniki ob upoštevanju varnostne direktive dosegli tako varnostno raven, da bi pristojni na ministrstvu priporočilo o prepovedi komercialnih letov odpravili, še ni znano. »Mi iščemo rešitve, nismo zakonodajalec,« opozarja Kotnik in dodaja, da je zdaj žogica na strani preiskovalca in pristojnega ministrstva. Deklaracijo in varnostno direktivo bodo zdaj poslali glavnemu preiskovalcu nesreče na Barju, od pristojnih pa ob tem izrednem in tragičnem balonarskem dogodku pričakujejo bistveno hitrejši odziv kot sicer, meni Kotnik.

Deli s prijatelji