ČEŠKA

Afera s podkupovanjem odnesla vlado

Objavljeno 23. april 2012 11.19 | Posodobljeno 23. april 2012 11.19 | Piše: T. L., STA

Povod za razpad vladajoče koalicije je razkol v vrstah VV, brez katere vlada v češkem parlamentu nima potrebne večine.

Češka vladna koalicija je razpadla.

PRAGA – Češki premier Peter Nečas je v nedeljo sporočil, da je tristrankarska vladajoča koalicija razpadla. Vlada, v kateri so Demokratska državljanska stranka (ODS), stranka TOP 90 in Stranka Javne zadeve (VV), bo posle opravljala do petka.

Predsedniki vseh treh strank – ODS vodi Nečas, Top 90 zunanji minister Karel Schwarzenberg in VV Radek John – so se tudi dogovorili, da podrobnosti o dogovoru za razpad vladajoče koalicije ne bodo sporočili. Nečas je ob tem dejal le, da so alternativa predčasne parlamentarne volitve, če politikom v Pragi ne bo uspelo sestaviti nove vlade. Povod za razpad vladajoče koalicije je razkol v vrstah VV, brez katere vlada v češkem parlamentu nima potrebne večine. Ob tem je Nečas zavrnil predlog, da bi vodil manjšinsko vlado, kar je utemeljil z dejstvom, da je mogoče proračun sprejeti le z vnaprej zagotovljeno večino v parlamentu.

Razkol v stranki VV se je začel, ko se je ustanovitelj VV, nekdanji minister za promet Vit Barta, po izreku pogojne kazni zaradi podkupovanja nekega poslanca odločil, da se bo umaknil iz politike.

Minuli teden je odhod iz stranke napovedala tudi podpredsednica stranke Karolina Peake in hkrati sporočila, da bo ustanovila novo politično platformo. Njenemu zgledu je sledilo več poslancev VV. Nečas je nato Peakovi do danes dal čas, da zagotovi zadostno podporo za morebitno novo koalicijo, še poroča APA.

Deli s prijatelji