KOMISARJI

Afera Bratušek: napadi na Junckerja iz Slovenije

Objavljeno 05. september 2014 20.21 | Posodobljeno 05. september 2014 20.22 | Piše: T. L.

Razburjenje nad tem, da je Juncker premierko v odhajanju Alenko Bratušek povabil v ekipo, ne jenja. Zdaj je na udaru (tudi) Juncker.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Potem ko je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes predstavil svojo komisarsko ekipo, v kateri je tudi Alenka Bratušek, si je s tem nakopal jezo nekaterih Slovencev. Natasha Bertaud, Junckerjeva tiskovna predstavnica, je tako na družabnem omrežju objavila imena in fotografije vseh Junckerjevih komisarjev in pod zapisom so se kmalu pojavili komentarji razočaanih slovenskih državljanov. 

Ena od uporabnic twitterja je takoj napisala, da se nihče v Sloveniji ne strinja s komisarko iz Slovenije, še ostrejši pa je bil drug uporabnik, ki je zapisal, da je Bratuškova popolnoma nesposobna. Da je v Sloveniji znana kot plagiatorka, nato pa še vprašal, ali je Juncker malce »bolan«.  

O inovacijah, digitalni agendi in plagiatorstvu

Čeprav še ni jasno, kateri resor bo pripadel Bratuškovi, če bo Junckerjeva ekipa potrjena, pa se premierko v odhodu omenja kot mogočo podpredsednico Evropske komisije, pristojno za digitalno agendo in inovacije, po drugih nepotrjenih informacijah pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo.

Kakor koli že, po omembi Bratuškove v povezavi z digitalno agendo in inovacijami se je ekonomist Bernard Brščič na twitterju spomnil na afero s plagiatorstvom predsednice vlade in zapisal: 

Kdo je komu rekel kaj

Zapleti z izbiro slovenskega kandidata za komisarja se očitno še ne bodo tako kmalu zaključili. Karl Erjavec je včeraj dejal, da je Junckerja vprašal, zakaj je izbral Bratuškovo, in da mu je ta dgovoril, da zato, ker jo je predlagal Miro Cerar. Zdaj Anže Logar iz SDS (stranke, ki močno nasprotuje odhodu Bratuškove v Bruselj) vprašuje Cerarja, ali lahko potrdi Erjavčeve besede.

Fajonova za umiritev strasti

Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon je v odzivu na danes objavljen seznam kandidatov za prihodnje evropske komisarje izrazila željo, da bi se glede komisarske zgodbe v Sloveniji umirile strasti. Nad dejstvom, da sama ni na seznamu, pa ni razočarana, je dejala za STA. Dodala je, da je zdaj jasno, da je bila Bratuškova Junckerjeva izbira. »Informacije iz Bruslja so bile dovolj jasne in ne pričakujem, da bi se v naslednjih dneh kaj spremenilo,« je še dejala. 

Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in z visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra. Do takrat bo v Sloveniji očitno še zelo vroče ...

Deli s prijatelji