KPK

Adria Airways: Vozovnic pod posebnimi pogoji ne izdajamo več

Objavljeno 14. marec 2014 23.18 | Posodobljeno 14. marec 2014 23.19 | Piše: STA, Ma. F.

Po objavi dela ugotovitev KPK glede podeljevanja ugodnih letalskih vozovnic v Adrii Airways trdijo, da družbo vodijo skrbno in vestno v skladu s pravili dobrega gospodarja.

Vodstvo Adrie in sindikate čaka še podpis pogodb

LJUBLJANA – Iz družbe Adria Airways so po objavi dela ugotovitev KPK glede podeljevanja ugodnih letalskih vozovnic zagotovili, da fizičnim osebam vozovnic pod posebnimi pogoji ne izdajajo več. Ob tem trdijo, da družbo vodijo skrbno in vestno v skladu s pravili dobrega gospodarja.

Adria sicer še izdaja vozovnice pod posebnimi pogoji v skladu z mednarodnimi pravili, ki veljajo v letalskem prometu in so zapisana v resolucijah mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA.

Od funkcionarjev in estradnikov do gospodarstvenikov

KPK je namreč danes objavil, da je uprava Adrie Airways pred letom 2011 z netransparentnim in arbitrarnim podeljevanjem poceni kart kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika.

Največji delež izdanih vozovnic pod ugodnimi pogoji sega v leti 2007 in 2008, medtem ko je v letih 2011 in 2012 zaznati močan upad, kar je po ugotovitvah KPK posledica odločitve takratnega vodstva, da to področje ustrezno uredi. Ob tem je KPK zapisal tudi, da lani do podane prve zahteve za dokumentacijo, torej 30. aprila 2013, Adria Airways sploh ni izdala nobene vozovnice pod ugodnimi pogoji.

Na takšen način pa so sicer do ugodnejših vozovnic prihajale različne osebe, od funkcionarjev in estradnikov do gospodarstvenikov, pa tudi javnosti povsem nepoznani posamezniki. KPK je ob tem poudaril, da nima razloga ne verjeti, da številni niso vedeli, da Adria Airways karte odobrava na takšen način.

Neurejeno notranje poslovanje

Po navedbah KPK je imela Adria Airways v preteklosti na področju izdaje vozovnic pod ugodnejšimi pogoji zelo neurejeno notranje poslovanje, saj da ni imela podpisanih sprejetih notranjih aktov, zaposleni o njih niso bili obveščeni, za njihovo veljavo in vsebino pa niso vedeli. Interni pravilnik je družba podpisala aprila 2011. Pred tem je po oceni KPK ugodnejše vozovnice »očitno lahko dobil vsak, ne glede na funkcijo ali položaj, ki je v Adrii Airways poznal pravo osebo«.

Deli s prijatelji