ODSTOP

Adijo, Zvonko Fišer?

Objavljeno 14. april 2015 20.25 | Posodobljeno 14. april 2015 20.25 | Piše: STA, T. L.

V SDS, NSi in ZL pa so za njegov takojšen odstop, v SMC in Desusu se ne vpletajo, v ZaAB pa menijo, da je to Fišerjeva odločitev. Klemenčičevo ministrstvo zahteva opredelitev državnotožilskega sveta.

LJUBLJANA – Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, da je generalni državni tožilec Zvonko Fišer ravnal koruptivno, so danes dobile tudi politične odzive. Pravosodno ministrstvo, ki ga podpira tudi premier Miro Cerar, je državnotožilski svet pozvalo, naj se čim prej izreče o Fišerjevih kršitvah. V SDS, NSi in ZL pa so za njegov takojšen odstop.

Kot smo poročali, je KPK objavil poročilo o nadzoru nad zaposlitvijo Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva in ugotovil, da sta Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno, ker sta s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočila nepremoženjsko korist.

Cerar za Klemenčičem, ta pa čaka

Danes so se odzvali še ministrstvo za pravosodje, premier Cerar, politične stranke in državnotožilski svet. Iz slednjega so dopoldne sporočili, da bodo pri obravnavanju zaključnih ugotovitev KPK ravnali v skladu s pristojnostmi ter da bodo po razpravi sprejeli in objavili svoje stališče. Trenutno je sicer »prednostna naloga popolnitev kadrovske zasedbe v državnem tožilstvu, ki je za nemoteno delovanje okrožnih državnih tožilstev nujna,« so zapisali.

Na ministrstvu za pravosodje pa so nasprotno v izjavi za javnost poudarili, da odziv predsednice državnotožilskega sveta Alenke Mežnar, nato pa še samega sveta pričakujejo v najkrajšem mogočem času. Po mnenju ministrstva dosedanje ugotovitve treh organov – najprej upravnega sodišča, nato pa še nadzorne skupine ministrstva in KPK – kažejo, da je pri imenovanju Škrleca prišlo do kršitev predpisov.

Cerar za Klemenčičem, ta pa čaka

Hkrati je pravosodni minister Goran Klemenčič v skladu z zakonom o državnem tožilstvu predsednico državnotožilskega sveta Alenko Mežnar pozval, naj mu pripravi poročilo »o zatrjevanih kršitvah« predpisov generalnega državnega tožilca. Omenjeni zakon namreč določa, da poročilo o zatrjevanih kršitvah v primeru generalnega državnega tožilca pripravi predsednik državnotožilskega sveta na zahtevo državnotožilskega sveta oziroma ministra. Pri tem se lahko generalnega državnega tožilca razreši, če med drugim zadev državnotožilske uprave ne opravlja v skladu s predpisi; če s kršitvijo predpisov ali kako drugače poseže v samostojnost državnih tožilcev; če če stori kršitev državnotožilske dolžnosti, zaradi katere ni primeren za opravljanje vodstvene funkcije.

Omenjeno stališče je ministrstvo sprejelo na podlagi ponedeljkovega kratkega pogovora Klemenčiča s premierjem Cerarjem. Iz kabineta slednjega so danes sporočili, da Cerar stališče ministrstva v celoti podpira in stoji za njim.

Kdo je za to, da Fišer odleti

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na novinarski konferenci ocenil, da je Fišer z ugotovitvami KPK postal problem premierja Cerarja in pravosodnega ministra Klemenčiča. Pri tem pričakuje, da »bodo Fišerja odslovili na zakonit način«.

Ker se Gorenaku ne zdi realno, da bi Fišer odstopil sam, in ker je tudi predsednica državnotožilskega sveta po njegovi oceni sporočila, »da ne bo nič naredila«, Gorenak opozarja, da edina zakonita možnost za razrešitev ostaja sprememba zakona. Tega bi lahko po njegovem spremenili tako, da bi lahko razrešitev predlagal tudi minister.

Spremembo lahko po besedah poslanca pripravi Klemenčič, sicer jo bodo, kot napoveduje, pripravili v SDS. Ima pa po Gorenakovih besedah Klemenčič tudi možnost, da prepriča državnotožilski svet, naj predlaga Fišerjevo razrešitev.

O tem, da bi moral Fišer oditi, so poleg SDS prepričani tudi v ZL in NSi. »Če glavni državni tožilec ravna protizakonito, potem je to zelo slab znak za državljane,« je menila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pa ocenjuje, da Fišer ni demantiral ugotovitev KPK, zato je zanj nekako samoumevno, da bi moral Fišer ponuditi svoj odstop.

Poslanci SMC se do Fišerja niso opredeljevali, prav tako stališča še niso sprejeli v Desus. Po mnenju ZaAB je to stvar Fišerja, v SD pa zadeve niso komentirali.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da gre za tematiko, ki posega v delovanje druge veje oblasti.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je na vprašanje, ali bi moral Fišer odstopiti, odgovorila: »Mislim, da je to stvar gospoda Fišerja, da se bo odločil tako, kot on misli, da je prav oziroma bi bilo prav.«

Deli s prijatelji