ODHOD

Adijo, Marko Jaklič

Objavljeno 01. april 2013 12.26 | Posodobljeno 01. april 2013 12.26 | Piše: STA, T. L.

Jakličevo ero v Lekarni Ljubljana so zaznamovale številne odmevne zgodbe, na njegovo mesto prihaja nov človek, ki ga povezujejo z Zoranom Jankovićem, Marjan Sedej.

Marko Jaklič

LJUBLJANA – Marko Jaklič skupaj z vodstveno ekipo z današnjim dnem zapušča Lekarno Ljubljana. Svojo odločitev, ki naj bi jo bil sprejel iz osebnih razlogov, je sicer sporočil pred petimi meseci, s čela družbe pa naj bi odhajal v srbsko farmacevtsko podjetje Jugohemija. Na mestu direktorja Lekarne Ljubljana ga bo nadomestil Marjan Sedej. Sedej velja za človeka Zorana Jankovića, saj je med drugim solastnik podjetja KLM Naložbe, kjer se kot solastnik pojavlja tudi Janković, poleg tega pa je bil tudi član uprave Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.

Glavni očitek: prevelika tržna naravnanost

Obdobje Jakličevega vodenja Lekarne Ljubljana – na mesto direktorja lekarne je bil imenovan januarja 2008 – so zaznamovale številne odmevne zgodbe. Očitali so mu preveč tržno obnašanje na področju lekarništva, predvsem s kartico in jabolki zvestobe.

Poleg tega je javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke januarja 2010 ugotovila, da lekarna prodaja sedem izdelkov, ki so bili predstavljeni kot galenski izdelek, morali pa bi biti registrirani kot zdravilo. Lekarna je umaknila te izdelke, hkrati pa so kazensko ovadili takratno direktorico agencije, Martino Cvelbar.

Prikrojevanje bilanc v prid občine

V času Jakličevega vodenja je bilo nad Lekarno Ljubljana sproženih več nadzorov. Upravni nadzor ministrstva za zdravje je pokazal neskladnost bilančnih podatkov v letih 2007–2010. Prikrojitev bilanc je tako javnemu zavodu omogočila, da je v proračun ustanovitelja – Mestne občine Ljubljana – nakazal več dobička, kot bi ga smel.

Veliko prahu je dvignila tudi ustanovitev LL Grosista, ki je bila po mnenju finančnega ministrstva v neskladju z zakonom. LL Grosistu je sicer agencija za zdravila in medicinske pripomočke nedavno tudi prepovedala promet z zdravili zaradi neizpolnjevanja pogojev za opravljanje prometa na debelo.

Ostal brez magistrskega naziva

Jaklič je v času vodenja lekarne zaradi plagiatorstva ostal brez magistrskega naziva. Zaradi takšne odločitve je sprožil tožbo proti ekonomski fakulteti, a jo je upravno sodišče nedavno zavrnilo.

Zaradi plagiatorstva ga je okarala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in ocenila, da pomeni tveganje za ugled lekarne. Za Jakličem pa so prišli tudi domnevni stari grehi iz Vzajemne, kjer je bil direktor uprave, preden je prišel v Lekarno Ljubljana. V tej zadevi že teče kazenski postopek.

Klub vsemu je Jakliču ves čas ob strani stal ljubljanski župan Zoran Janković, januarja lani mu je ljubljanski mestni svet potrdil drugi mandat na čelu lekarne. Manj kot leto dni pozneje pa je sporočil, da se iz osebnih razlogov umika z vrha lekarne. Kam gre, uradno ni sporočil, neuradno pa naj bi nove poslovne priložnosti iskal v srbskem podjetju Jugohemija. Skupaj z njim odhaja tudi ožja vodstvena ekipa.

Deli s prijatelji