ŠTUDENTI

Absolvente pometali iz domov, postelje še proste

Objavljeno 21. januar 2012 18.31 | Posodobljeno 21. januar 2012 18.31 | Piše: P. J.

Ksenija Preželj je prepričana, da je do tega prišlo zaradi zaradi prehoda iz prve na drugo bolonjsko stopnjo.

Študentski domovi v Rožni dolini

LJUBLJANA – Študentski domovi Univerze v Ljubljani in Mariboru so na spletni strani objavili dodatni razpis za sprejem študentov v študentske domove.

Razpisanih 2500 subvencij

V Mariboru so razpisali 500 prostih ležišč,v Ljubljani pa razpisujejo kar 2000 subvencij. Rok za oddajo prijave je ponedeljek, 20. februar 2012. Za subvencionirano bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku lahko zaprosijo vsi tisti študentje, ki imajo status, slovensko državljanstvo, ne presegajo materialnega cenzusa in imajo stalno prebivališče oddaljeno najmanj 25 kilometrov od kraja študija. Na razpis se lahko prijavijo tudi študentje, ki želijo subvencijo pri zasebniku. Od decembra je odprt tudi razpis za zasebnike, ki še niso oddali prošnje za subvencionirano bivanje. Razpis bo odprt do zapolnitve kapacitet.

»Država jemlje možnosti«

Direktorica študentskih domov v Ljubljani Ksenija Preželj nam je v telefonskem pogovoru dejala, da je do sprostitve mest prišlo, »ker je država z zakonom študentom absolventom prepovedala bivanje v študentskem domu. Država bi morala dajati možnosti študentom, ne pa jih jemati. Le kaj bodo počeli zdaj ti študentje, ki so morali zapustiti študentski dom? Mislijo, da bodo tako prej diplomirali in končali prvo stopnjo, ampak to ni res,« je prepričana Preželjeva.

V Mariboru obnovili dom

Tamkajšnja direktorica Lidija Divjak Mirnik pa je v odgovoru zapisala: »V Študentskih domovih Univerze v Mariboru smo obnavljali dom 6, ki ima po zaključeni obnovi 265 ležišč. Obnova je bila zaključena šele v začetku decembra 2011. Mnogi študentje, ki so čakali na vselitev v študentske domove, so poiskali nastanitev pri zasebnikih, kjer so sklenili pogodbe za bivanje v celotnem študijskem letu in plačali visoke kavcije. Ko so bili povabljeni na vselitev v začetku decembra, je bilo zanje prepozno in na vselitev niso prišli. V študentskih domovih nismo zapolnili vseh prostih ležišč, zato smo skladno s pravilnikom o subvencioniranju bivanja objavili dodatni razpis za sprejem,« je še zapisala Divjak Mirnikova.

Deli s prijatelji