DOTRAJANOST

Abdominalni oddelek bolnišnice dr. Petra Držaja zapira vrata

Objavljeno 29. julij 2013 22.00 | Posodobljeno 29. julij 2013 22.00 | Piše: S. J.

V sredo bo v bolnišnici na Vodnikovi cesti 62 prenehal delovati abdominalni oddelek.

LJUBLJANA – Po hodnikih bolnišnice dr. Petra Držaja se je že dalj časa šušljalo, da nameravajo zapreti abdominalni oddelek. Govorice pa so se potrdile pretekli petek, ko so zaposleni dobili obvestilo, da se v bolnišnici v Šiški 31. julija ukinja oddelek intenzivne terapije za abdominalne bolnike, preneha pa se tudi operativna dejavnost.

Operacije odslej v UKC

Za tak korak so se odločili, ker operacijske dvorane niso več primerne za delo, saj nimajo ventilacije, okna ne tesnijo, križajo pa se tudi čiste in nečiste poti. Operacije v takšnih razmerah niso več varne, zato bodo odslej bolnike operirali v dvoranah UKC. Abdominalne bolnike bodo nastanili v posteljah, ki jih bodo pridobili s preselitvijo urologije in z izselitvijo zdravnikov in medicinskih sester. Dodatne postelje bodo poskušali najti tudi na onkološkem inštitutu.

Čakalne dobe se bodo podaljšale

V bolnišnici dr. Petra Držaja je največja proktološka enota, ki letno pregleda do 17.000 bolnikov, operira pa jih do 2700, med njimi so tudi nujne operacije in operacije rakavih bolnikov. Ravno slednje pa naj bi ukinitev zdravljenja na Vodnikovi cesti najbolj prizadelo, saj se bodo povečale čakalne vrste. Zdravnike skrbi, kje bodo v prihodnje operirali, saj UKC tolikšnega števila dodatnih operacij ne more sprejeti.

Raje rušenje kot sanacija

Gradbena stroka bi bolnišnico najraje porušila, saj naj bi bilo rušenje racionalnejše in cenejše od sanacije, še piše Delo. Izračunali so, da bi za sanacijo porabili okoli tri milijone evrov, oceno sanacije pa so pridobili tudi zdravniki, in sicer bi morali po oceni v bolnišnico za normalno delovanje vložiti 100.000 evrov.

Čeprav obstajajo namigovanja, da se za stavbo zanima privatni Medicor, je strokovni direktor kirurške klinike UKC Alojz Pleskovič to zanikal. Drugi zdravniki si o stanju v bolnišnici ne upajo govoriti na glas, saj jim je vodstvo v začetku meseca zagrozilo z izgubo službe.

Deli s prijatelji