NEVARNO

86 otrok po praznikih 
v šolo, ki jo ruši plaz

Objavljeno 29. december 2012 09.44 | Posodobljeno 28. december 2012 20.29 | Piše: Špela Ankele

Plaz pod šolo v Sovodnju, v kateri je še vrtec, je odnesel pot in pretrgal vodovod.

Kako varni so najmlajši (foto: Špela Ankele)?!

SOVODENJ – »Ko so pred desetimi leti gradili prizidek k osnovni šoli, niso upoštevali naših opozoril. Že takrat smo jim rekle, da so si za gradnjo izbrali neprimeren teren. A zgradili so ga po svoje, zdaj pa so se na novejšem delu šole, v katerem sta poleg učilnice še telovadnica in vrtec, pojavile številne razpoke,« razočaranja nad tem, da gradbeniki pred desetletjem niso upoštevali modrosti ženskih glav, ne skriva Milka Burnik, vodja Podružnične osnovne šole Sovodenj. Da so bili tedaj pomisleki učiteljic s podružnične šole, ki jo trenutno obiskuje 86 otrok, še kako utemeljeni, se je pokazalo pred slabima dvema mesecema. Novembrsko obilno deževje, ki je povzročilo ogromno škode po Sloveniji, ni prizaneslo niti krajem pod Ermanovcem, saj se je v začetku meseca tik pod sovodenjsko osnovno šolo sprožil zemeljski plaz. Od takrat na šolskem prizidku in tudi na terenu ob njem vsak dan opažajo nove razpoke. V teh prazničnih dneh sta šola in vrtec sicer prazna, zato pa ni odveč vprašanje, ali je poslopje zaradi nemajhnih premikov, ki so s hribčka pod šolo že oluščili travo in zemljo zarezali v živo, sploh še varno.

Pretrgan vodovod

»Že prvi zemeljski plaz, ki se je sprožil v začetku novembra, je odnesel dostavno pot, ki je vodila do igrišča ob šoli, in pretrgal vodovod. Oskrbo z vodo smo takoj uredili. Zadnje dva meseca redno spremljamo premike površinskega zemeljskega plazu,« nesrečo, ki je doletela kraj na tistem robu občine Gorenja vas-Poljane, kjer se Gorenjska že počasi preveša na primorsko stran, opiše tamkajšnji župan Milan Čadež. Ker se padavine novembra niso tako hitro umirile, se je nadaljevalo tudi plazenje strmega pobočja tik pod šolo, nadaljuje: »V prvi polovici decembra smo začeli urejati pobočje. Zdaj že lahko rečem, da sanacija ne bo poceni, saj bo stala vsaj 200.000 evrov.«

Ob sovodenjski šoli zdaj stoji stroj, s pomočjo katerega ugotavljajo, kakšni vzorci zemlje se skrivajo v 18 metrov visokem hribu, na katerem stoji poslopje. Med našim obiskom sta si zemeljski plaz ogledovala predsednik Krajevne skupnosti Sovodenj Stane Bajt in Milka Burnik. Zaskrbljeno sta zrla v nove razpoke, ki so se v zadnjih dneh zarisale na travnatem pobočju tik ob šoli, dobro vidne razpoke pa so rezale tudi asfalt, ki prekriva šolsko dvorišče.

Otroci v nevarnosti?!

»Po plazu, ki se je sprožil v začetku novembra, so morali odpeljati približno 800 kubikov materiala,« številke strne Stane Bajt, Burnikova pa doda: »Šola je zaradi praznikov trenutno zaprta. Če bo varno, se bodo otroci predvidoma po njih vrnili v šolo oziroma vrtec. Do zdajle nam ni še nihče rekel, da prizidek zaradi plazenja ni varen.«

Da je vprašanje, ali je pouk v prizidku sploh varen, še kako utemeljeno, se pokaže, brž ko vodja podružnične šole odpre prva vrata. Zaradi nagiba terena se težje odprejo. Notranje stene prizidka so na mnogo koncih razpokane, razpoke so se pojavile tudi na fasadi prizidka, v katerem so poleg telovadnice še dva oddelka vrtca in kombinirani oddelek za učence prvega in drugega razreda. V igralnicah, ki so urejene v še ne deset let starem prizidku, bi se moralo po praznikih vrniti 37 vrtčevskih otrok in 21 najmlajših šolarjev, ki znanje nabirajo v kombiniranem oddelku. »Starše skrbijo razpoke, ki se pojavljajo na šoli. Če nam ne bodo rekli drugače, se bodo otroci po praznikih vrnili v prizidek,« za konec še negotovo pravi Milka Burnik, ki najmlajše sovodenjske šolarje poučuje prav v prizidku.

Teren le za leseno zgradbo

Pogled v zgodovino sovodenjskega šolstva pove, da se je izobraževanje v teh krajih začelo leta 1822, ko so otroci znanje nabirali v župnišču. »Ko so pozneje začeli razmišljati o gradnji šole, so sprva ugotovili, da je nosilnost terena dobra samo za leseno stavbo, a so kljub temu konec avgusta 1937 tu začeli zidati večje šolsko poslopje,« vodja šole Milka Burnik opozori na pomemben mejnik zgodovine. V šolskem letu 1938/39 so v Sovodnju odprli ljudsko šolo, poslopje pa so obnovili leta 1977. V šolskem letu 2002/03 so začeli graditi prizidek in ga odprli 20. septembra 2003. Danes, pičlih devet let pozneje, je prizidek zaradi zemeljskega plazu, ki se je sprožil na strmini pod šolo, že dodobra razpokan.

Deli s prijatelji