NA KOŽO

40 vprašanj

Objavljeno 08. februar 2013 23.10 | Posodobljeno 08. februar 2013 23.07 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: komentar

Zakaj se nisem udeležil protestov? Ker me imate za desničarja? Salonskega levičarja?

Lovro Kastelic.

Zakaj se nisem udeležil protestov? Ker me imate za desničarja? Salonskega levičarja? Ker dvomim o protestnikih? Njihovih ideologih? Zombijih? Sem tudi sam zombi? Ker grem raje s prijatelji na beli ali rdeči špricar? Ker berem tako Crnkoviča kot tudi Ježa, pa čeprav nekateri menijo, da je takšno branje bogokletno, odvisno le, ali zapiha veter z leve ali desne? Ker imam višjo plačo od povprečja? Ker mi gredo prijatelji Sorosanarhizma na živce, pošteno na živce? Ker nekateri prezirajo Novice, edini časnik, ki je na strani malih in odrinjenih? Ker me vsak dan bombardirajo s katastrofičnimi novicami, in to v državi z najlepšo lego na svetu, s toliko lesa in še več pitne vode? Ker spoštujem svoje korenine?

Nostalgija je najcenejše slepilo pred kruto prihodnostjo.

Po eni strani Meri, ki so ji Italijani požgali hišo, po drugi pa Rožo, ki so ji brata vrgli v Rog? Ker se borim za enakopravnost, solidarnost, vendar ne s pestmi in neumnimi napisi tipa Janšo in Jankovića dol, kdor ne skače, ni za lopove, lopove, gotove, gotove, temveč z dejanji in delom? Ker nisem v rokah nikogar? Ker sem na lastni koži doživel, kaj pomeni odpustiti 60 ljudi? Ker predobro vem, kdo je bil kriv, da sem jih moral odpustiti? Ker vem, da je petek dan za zadetek in zato povsem neprimeren za trezen upor? Ker se družim z brezdomci, ne pa z elito? Elito, ki pupca in papca in ima čas, da se ukvarja še s prevrati? Ker imam raje Fince, ki pojma nimajo o Patrii? Ker ne maram medgeneracijskega spopada, ki nam ga vsiljuje Desus? Ker se mi gnusijo politični podmladki?

Ker spoštujem sindikalista Štruklja, za katerega sem prepričan, da je v prostem času precej manj demagoški? Ker ne maram delitve na vaši in naši? Če protestiraš, si kul, če ne, nisi? Ker Cerkev bolj zanimajo zvonovi kot pa ovčice? Ker ne maram rojakov, ki z nostalgijo zrejo v neke socialistične čase? Le zato, ker je nostalgija najcenejše slepilo pred kruto prihodnostjo? Ker se mi zdi grozno, domala srhljivo, da na lastnem dvorišču, ki ga nimajo niti Baski, Katalonci in še manj Kurdi, ne znamo poskrbeti, da bi se imeli bolje? Da ne znamo ceniti zlatih jajc, na katerih sedimo? Da se ne znamo pošteno skregati, potem pa si seči v roke? Ker protestnike že prvi mraz odžene v tople domove? Saj res: le zakaj se morajo ti protesti vedno zgoditi pozimi, tik pred volitvami? Ker ne vidim niti najmanjše možnosti, da bi se križci in titovke zbližali, da bi Šturm in Repe protestirala skupaj? Ker ne vidim možnosti, da bi se že prenehali igrati z Mahničevim ognjem? In si zatiskati oči pred povojno revolucijo? Ker voham napetost, državljansko vojno, kri?

Deli s prijatelji