NA KOŽO

4, 3, 2, 1 ...

Objavljeno 11. marec 2016 22.50 | Posodobljeno 11. marec 2016 23.05 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: kolumna Suzy

Dva meseca vam bomo poleg zgodb in novic prinašali spomin in nostalgijo.

Ja, začelo se je odštevanje. In to tja do srede, torej še štirje dnevi. Kajti 16. marca bodo Slovenske novice začele praznovati svoj 25. rojstni dan. Prvega četrt stoletja. Zakaj sreda? Ta dan bo prvikrat izšla nova priloga, imenovana Obrati, ki bo z vami, drage bralke in bralci, vsako sredo. Pisala bo o vsem, kar se premika po kolesih; dveh, treh, štirih in več. Pa še o marsičem. In čez štiri dni se bomo začeli spominjati dogodkov, usod, ljudi, ki so zaznamovali čas, ko so se rodile vaše in naše Novice. Vse do tistega 14. maja, ko bomo v Brdih v Medani upihnili 25 svečk na rojstnodnevni torti, bomo vsak dan skupaj listali po že orumenelih straneh Novic iz devetdesetih let prejšnjega tisočletja. Verjemite, bilo je vznemirljivo, pestro, veselo, žalostno, zabavno, turobno, noro, nevsakdanje ... Bili so prvi koraki slovenske samostojnosti, poti proti Švici, ki pa se je žal ustavila tam nekje na jugu. Kompas je očitno kazal narobe. Skratka, v domove, lokale, frizeraje, čakalnice, povsod tja, kjer nas berete, bomo polna dva meseca poleg vsakovrstnih zgodb in novic prinašali spomin in nostalgijo. In ne nazadnje: v petek, 18. marca, vas bo obiskala še ona, najlepša, najbogatejša, najprijaznejša, najmikavnejša, najbolj izzivalna, vsevedna, ki bo z vami sleherni konec tedna. Ime ji je Suzy. Več izveste, ko jo boste videli, otipali, ko bo v vaših rokah.

Živimo v državi, ki ima veliko več vprašanj kot odgovorov. Mi jih iščemo in najdemo. Vsak dan. Teden za nami je prinesel najprej dan žena, potem še dan mučenikov. V čast prvih smo izvedeli, da je povprečna Slovenka visoka 165 centimetrov, da tehta 69 kilogramov in da moške prekaša tako po dolžini življenja kot tudi po ravni izobrazbe. Njeni najpogostejši imeni sta Marija in Ana, predlani je bila to Eva. In mučeniki? Povprečen moški pod Alpami meri v višino 178 centimetrov, težak pa je 85 kilogramov. Smo tudi v poprečju tri leta mlajši od žensk, usojenih pa nam je 78 let življenja, torej šest manj kot ženskam. V zameno nam je tolažba, da povprečno na mesec zaslužimo 90 evrov več. Za 40 pirov. Naše najmodernejše ime je Luka, včasih je bil to Franc.

Zakaj neki je tako? Zakaj je pravica tako krivična? In čemu krivica tako pravična? Odgovor se skriva v življenju in usodah. Prav o teh pa že domala tristo mesecev pišejo sleherne Slovenske novice. 

Deli s prijatelji