SHOD TRENIRK

300 ljudi v trenirkah na Prešernovem trgu

Objavljeno 12. december 2011 20.21 | Posodobljeno 12. december 2011 23.27 | Piše: M. U., T. L.

Zoran Janković: Sporni zapis vsebuje elemente rasizma, celo fašizma.

Ivan Oman bi SLS poslal v opozicijo, Janšo in Jankovića pa postavil v vlado.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem Prešernovem trgu se je po poročanju POP TV zbralo okrog 300 ljudi, ki so se udeležili shoda proti nestrpnosti oziroma dneva trenirke. Šlo je za odziv na zdaj že razvpiti zapis na spletni strani SDS, kjer avtor Tomaž Majer trdi, da je Zoran Janković na volitvah zmagal zaradi glasov t. i »novih državljanov, ki so jih prepričevali, naj volijo Jankovića, saj bodo v primeru, da zmaga Janša, izgubili državljanstvo«.

Zoran Janković: Sporni zapis vsebuje elemente rasizma, celo fašizma

Najverjetnejši mandatar Zoran Janković, ki se je tudi udeležil shoda, je dejal, da je žalostno, da SDS ni dojel, da so volitve končane. Sporni zapis na spletni strani SDS je po njegovem žalitev za državo in njene državljane, ker jim Janez Janša sporoča, da se ne znajo odločiti. Dejal je, da gre za žalitev vseh državljanov: tistih, ki so, in tistih, ki niso prišli na volišča. Janković v zapisanem tudi vidi elemente rasizma, celo fašizma – izključil pa ni niti morebitne ovadbe. Medtem so v SDS odločeni, da spornega zapisa ne bodo umaknili s strankine spletne strani, ker tako branijo svobodo do izražanja mnenj.

Sicer pa so se med udeležence shoda pomešali tudi znani obrazi: Matjaž Hanžek, Roman Jakič, Tanja Ribič, radijec Andrej Karoli in sindikalist Branimir Štrukelj.

Ljudje so jezni in prizadeti ...

Buren je tudi odziv na družabnih omrežjih, kot sta facebook in twitter. Prevladujejo šaljivi zapisi, pa tudi takšni, v katerih so avtorji potožili, da se čutijo ob zapisu na strani SDS prizadeti in jezni. In tudi sami podpirajo shod v trenirkah, čeprav niso volili Jankovića. Od zapisa na strani SDS se je že včeraj distanciral vidni predstavnik SDS Žiga Turk, Jonas Žnidaršič je včeraj v večerno zabavno oddajo na nacionalni televiziji prišel oblečen v trenirko, njegovemu zgledu pa je v današnjih Odmevih sledil tudi namestnik varuhinje človekovih pravic. Košarkar Goran Dragić je zapisal na twitterju, da je več kot polovico življenja preživel v trenirki in objavil še svojo fotografijo med preverjanjem, ali je pripravljen za odhod na volišče: v trenirki houstonske ekipe, s telefonom v roki in na dlani zapisano številko ugotavlja, da lahko gre ... 

Teden bo očitno potekal v znamenju trenirk, saj se v tem predprazničnem vzdušju obetajo tako ‘trenirkarske zabave‘ in ‘trenirkarski popusti‘.  

Pogrom nad SDS?

Evropski poslanec stranke SDS Milan Zver pa je za POP TV povedal, da se mu zapis ne zdi tako nestrpen in žaljiv, kot so bili nekateri drugi zapisi in zadnji pogrom nad SDS. Takšnega pritiska medijev in nekaterih inštitucij, ki ga je trenutno deležna SDS, po mnenju Zvera še ni bilo. V tem vidi svojevrsten pritisk na svobodo mišljenja in svobodo govora. 

 

Deli s prijatelji