JBTZ

»25 let nazaj so si izmislili zeleni flomaster, Ferlinc nima niti flomastra«

Objavljeno 01. junij 2013 22.16 | Posodobljeno 01. junij 2013 22.13 | Piše: S. J.

Tasić, Janša in Zavrl o trenutnem stanju v Sloveniji, politični kulturi in dogajanju pred 25 leti.

Janez Janša, Franci Zavrl in David Tasić.

LJUBLJANA – »Če bi bili vsi enotni, nas ne bi nihče aretiral,« je Janez Janša komentiral enotnost Slovencev pred 25 leti ob izbruhu afere JBTZ. Poudaril je, da so akterje afere takrat blatili tako režimski mediji kot uradna politika: »Kar se danes poudarja kot enotnost države, je bila enotnost civilne družbe, ki si je želela bolj demokratične družbe.«

Franci Zavrl, ki se skriva pod črko Z, je bil pred 25 leti urednik Mladine. Aretiran je bil 4. junija 1988, danes pa pravi: »Takrat so bili zraven levi in desni. Gotovo pa je, da režim ni kar sam sestopil z oblasti.«

David Tasić, nekdanji novinar Mladine, ki so ga aretirali skupaj z Zavrlom, pa je poudaril, da so se nedemokratične sile po letu 1988 potuhnile, vendar pa so nato spet vzklile. Kot problem je izpostavil tudi to, da je Slovenijo kar 12 let vodil Janez Drnovšek, zato so se nekatere mreže spletle tako v gospodarstvu kot v politiki.

Komu in kako slediti?

O tem, komu naj Slovenija sledi in kako naj se razvija, ima trojica različno mnenje, Zavrl meni, da ne smemo slediti nikomur, Janša in Tasić pa poudarjata, da je treba biti realen in je treba slediti Evropi. »Dva milijona filozofov, stvari pa gredo naprej,« je o stanju v Sloveniji povedal Tasić.

Zavrl vidi problem politične kulture v pomanjkanju samorefleksije, vendar pa politična kultura ne zadeva zgolj politike, ampak nas vse, Tasić pa je prepričan, da bi se morala politika samoomejevati.

Zeleni flomaster

Seveda je beseda v TV klubu na komercialki tekla tudi o ponedeljkovem zaključku sojenja Janezu Janši v zadevi Patria. Janša ne verjame, da bo obsojen: »Vprašal bi vas, ali veste, kaj so meni obljubili kot nagrado. Ne bo obsodilne sodbe. Četudi bo na prvi stopnji, se bo kasneje razveljavila. Ker kaj takšnega ne bo bo nikoli zdržalo. Pred 25 leti so si izmislili tisti zeleni flomaster, tokrat gospod Ferlinc nima niti flomastra.« V primeru, da bo obsojen, pa je pripravljen narediti vse, da dokaže svojo nedolžnost, tudi pritožbe na evropsko sodišče ne izključuje.

Deli s prijatelji