TEKMOVANJE

2400 zmagovalcev olimpijade

Objavljeno 01. junij 2014 20.09 | Posodobljeno 01. junij 2014 20.09 | Piše: Ludvik Kramberger

Največjega slovenskega gasilskega tekmovanja se je v Ormožu tokrat udeležilo kar 2400 gasilcev.

Ženska tekmovalna ekipa Pgd Mavčiče. Foto: Ludvik Kramberger

Gasilstvo ima v Sloveniji domovinsko pravico in zelo dolgo tradicijo. Po vsej deželi delujejo številna društva, v katera je včlanjeno veliko gasilcev. S svojim brezplačnim delom so vedno pripravljeni pomagati ljudem, ko jih prizadene nesreča. Ob tem pa skrbijo za izobraževanje in urjenje članov. Njihovo znanje gasilskih veščin poteka tudi skozi tekmovanja.

Tako gasilska društva prirejajo meddruštvena tekmovanja in tekmovanja znotraj gasilskih zvez. Letošnje največje sta minulo soboto pripravili Gasilska zveza Slovenije in Gasilska zveza Ormož, in sicer za memorial Matevža Haceta. Udeležilo se ga je kar 2400 gasilcev iz vse Slovenije. Sedemnajstega maja je potekalo tekmovanje pionirjev, pionirk, mladincev in mladink, ki so tekmovali v vaji z vedrovko, v štafeti s prenosom vode, v vaji razvrščanja, v mokri vaji s hidrantom in teoretičnem testu, ki se ga je udeležilo 51 ekip iz vse Slovenije.

Za pravilnost in ocene so skrbeli številni sodniki

Osrednji dogodek se je na parkirišču tovarne Carrera Optyl odvil to soboto, ko so se pomerile ekipe starejših gasilk in gasilcev ter gasilcev veteranov. V celodnevnem dogodku so nastopili v taktični mokri vaji, teoretičnem testu, vaji razvrščanja, vaji s hidrantom in vaji raznoterosti. Vsaka ekipa je štela devet članov, za pravilnost in ocene so skrbeli številni sodniki.

Organizatorji tekmovanja so poskrbeli za zabavni del prireditve, ki je potekala v šotoru. Za tiste, ki so si želeli ogledati lepote Prlekije, je v krožni vožnji na relaciji Ormož–Miklavž–Jeruzalem–Male–Svetinje–Ormož brezplačno vozil avtobus. Na tej poti so si lahko ogledali gasilski muzej v Miklavžu pri Ormožu, ki hrani največjo zbirko gasilskih brizgalk v Sloveniji, in okušali odlična domača vina.

Tekmovalce in obiskovalce gasilske olimpijade je pozdravil župan Ormoža Alojz Sok. Kot je dejal, je vesel, da se je Gasilska zveza Slovenije odločila, da je tekmovanje v Ormožu, saj je to tudi priznanje Gasilski zvezi Ormož. Spregovoril je predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša in se zahvalil Ormožu in požrtvovalnim gasilcem, ki so pripravili to letošnje največje srečanje. Sledila je podelitev. Prve tri ekipe iz posameznih tekmovanj so prejele bronasto, srebrno in zlato medaljo, prva ekipa pa še pokal.

 

Deli s prijatelji