LOTO

21 milijonov na Planino pri Sevnici

Objavljeno 09. december 2013 13.23 | Posodobljeno 09. december 2013 13.24 | Piše: Lovro Kastelic

Padel je rekordni dobitek v zgodovini prirejanja iger na srečo pri nas.

Se bo zaradi rekordnega dobitka v zgodovini prirejanja iger na srečo pri nas smejalo tudi Marku Diaciju in njegovi šentjurski občini? Foto: Primož Škerl

LJUBLJANA, GROSUPLJE – V Brvacah, zaradi Jankovićevega Jureta tako razvpiti grosupeljski četrti, stoji Mercatorjev center. Tudi tam je moč vplačati ta ali oni loto listič, upati na tovrstno srečo. V Sloveniji to poizkuša okoli 140.000 rojakov na teden. Govorimo o lotu; s podatkom o eurojackpotu, mednarodni igri na srečo, ki jo 29 prirediteljev iz 14 držav prireja od marca lani, Loterija Slovenije sicer še ne razpolaga, je pa jasno, da stomilijonski trg v primerjavi z dvomilijonskim ponuja precej mikavnejše dobitke. Doslej je bil največji izplačan aprila letos v Nemčiji, ko je nekomu v žep kapnilo 46 milijonov evrov.

Dobrih osem mesecev zatem pa je na svoj račun prišel tudi Slovenec, sprva smo predvidevali, da prihaja iz grosupeljske občine, saj je listič vplačal pri omenjenem grosupljskem trgovcu. Igral je eurojackpot.

Plačal bo 15-odstotni davek

Na miklavževo ob 23.20 je Loterija Slovenije na svoji spletni strani objavila zgodovinsko sporočilo: nekdo je v 49. krogu te igre zadel najvišji dobitek v zgodovini prirejanja iger na srečo pri nas! Rekordna je bila do tistega trenutka namreč sedmica, vredna nekaj manj kot pet milijonov evrov, izžrebana je bila konec januarja lani, odslej je to kar 21.047.334,80 evrov! (Sreča najsrečnejšega Slovenca pri tej igri pa se je doslej ustavila pri 192.000 evrih.) Srečnež in novopečeni milijonar, ki ga bo zgodovinski dobitek po 15-odstotnem davku na srečo z 18 milijoni tako rekoč čez noč zavihtel na 46. mesto najbogatejših Slovencev, je imel zares neznansko srečo, smo izvedeli.

Priljubljeni loto je igra sedmih označenih števil od skupno devetintridesetih, eurojackpot pa pravzaprav petih od skupno petdesetih (in še dveh od dodatnih osmih). Zato je verjetnost, da pridete do te sedmice, še toliko manjša, pravzaprav obstaja le ena samcata od približno 60 milijonov možnosti! Zanesljivo bi vas nevihtna strela, verjemite, prej zadela kot pa eurojackpot... Zato igralci navadno izpolnjujejo po pet kombinacij (in za to vplačajo 11 evrov). Ta oseba, o kateri govorimo, pa si je pot do rekordnega dobitka, lahko bi rekli, še dodatno otežila, saj je igrala eno samo kombinacijo in vplačala pičlega 2,2 evra.

Zmagovalne številke

Njene ali njegove zmagovalne številke so bile 1, 8, 18, 25, 47 ter še dodatni 2 in 7. Drugo nagrado, 223.645,70 evra, si bosta morala razdeliti dobitnika iz Hrvaške in Nemčije.

Lastnik zmagovalne srečke ima 90 dni časa od datuma žrebanja, da zahteva izplačilo dobitka. Najhitreje pa lahko ponj pride sedmi delovni dan po objavi poročila o žrebanju, to je 17. decembra. S seboj bo moral imeti osebni dokument s sliko, svojo davčno številko, ker pa je za prireditelja igre na srečo, v tem primeru eurojackpot, dobitnik vsakdo, ki bo na Loterijo Slovenije na Gerbičevi ulici 99 v Ljubljani prišel z veljavnim dokumentom o vplačilu, ni niti nujno, da bo po goro denarja oziroma ček, s katerim bo potem odšel na banko, sploh prišel pravi srečnež. Lahko da bo to njegov ali njen otrok, njegov ali njen sorodnik ali kdo drug.

Za zdaj zagotovo vemo le to, da bo nekaj več kot tri milijone evrov kapnilo v žep tisti občini, kjer ima dobitnik stalno prebivališče. Kar je več, kot je proračun marsikatere občine pri nas! Se bo potemtakem res smejalo grosupeljskemu županu Petru Verliču?

Po zadnjih in neuradnih informacijah – ne! Rekordni jackpot je menda osrečil nekega trgovskega potnika s Planine pri Sevnici, ki spada pod občino Šentjur, tam pa županuje Marko Diaci. Se bo torej smejalo njemu in njegovi občini?

Deli s prijatelji