NA KOŽO

2060

Objavljeno 13. oktober 2012 00.45 | Posodobljeno 13. oktober 2012 00.47 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ker z leti menda prihaja tudi modrost, bomo nekoč vsaj večinsko pametni.

Bojan Budja.

Ne pravijo zaman, da je zakon podoben oblegani trdnjavi; tisti, ki so zunaj, bi hoteli noter, oni, ki so notri, želijo ven. Na svobodo. Takih, svobodoljubnih, je čedalje več. Ena od posledic je, da se v Sloveniji vse več otrok rojeva zunaj zakonskih zvez. Še leta 1980 je bilo tovrstnih plodov po cerkvi grešne ljubezni 13 odstotkov, 10 let pozneje se je to število podvojilo, pred desetletjem je številka narastla na debelih 42 odstotkov, danes je nezakonskih že pol slovenskih novorojencev. Vsa čast torej koruznikom, za morebitno izumrtje slovenstva pa bodo krivi zakonci! Ti se očitno ukvarjajo z vsem drugim, le s tistim ne, kar jim je naložil sam Bog.

Statistika je neusmiljena. Dodatno nam sporoča, da se je od osamosvojitve pričakovana življenjska doba moških podaljšala za šest let, žensk celo za sedem. Pogled v daljno prihodnost kaže, da naj bi ženske leta 2060 v poprečju živele že neverjetnih 89 let, več kot 12 odstotkov slovenskega življa bo takrat starejšega od 80 let. In ker z leti menda prihaja tudi modrost, bomo nekoč vsaj večinsko pametni. Ne ve se le, kdo bo delal. Otroke in sicer. Kajti kot pravi direktorica Statističnega urada Republike Slovenije Irena Križman, v Sloveniji bo že čez 15 let dvakrat več starejših kot otrok.

Takšna napoved prinaša seveda dodatne zagate. Srčno upam, da se med današnjimi najstnicami skriva kakšna Angela Merkel, kajti kdor koli bo že takrat vodil slovensko vlado, ga zanesljivo čaka vsaj ena reforma pokojninskega sistema z njej pripadajočim referendumom. Danes, denimo, na vsakih 100 upokojencev plačuje prispevke 154 zavarovancev, čez nekaj desetletij bo slika obrnjena; na 100 prejemnikov penzij bo aktivnih le še 86 zavarovancev. Izdatki za pokojnine se bodo z 11 odstotkov bruto domačega proizvoda dvignili na domala petino celotnega BDP.

Ne zavidam jim, ki bodo nosili to breme. Sreča v nesreči je pravzaprav, da se pod Alpami pretežno rojeva trikrat več moških kot žensk. Čemur danes seveda najbolj ploskajo množice roza obarvanih, a v prihodnosti bomo potrebovali krepke in močne, da bodo preživljali penzioniste. Vsak vsaj dva. Pravzaprav bodo vesele le one. Trije na eno. Sanje nekaterih postajajo resničnost. 

Deli s prijatelji