PO ZDRAVJE

14-letnice slovenski zdravniki ne bodo operirali, na Švedskem bi jo

Objavljeno 03. maj 2015 17.45 | Posodobljeno 03. maj 2015 17.45 | Piše: P. Pa.

Deklica izgublja zavest. Njena mama ves čas živi v strahu, da bo umrla.

Med odvzeto licenco pred dvema letoma je bil Štupnik zaposlen na kliničnem oddelku za torakalno kirurgijo (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Komaj 14-letna Ž. L. iz ljubljanskih Črnuč je videti povsem običajna najstnica, a žal ji bolno srce onemogoča, da bi zaživela tako kot večina njenih vrstnikov. Slovenski zdravniki in zdravnice menijo, da Ž. ne ustreza kriterijem za operacijo, zato si mama želi, da bi jo operirali v tujini, natančneje na Švedskem, poroča Delo.

Ne sme ven

Njene težave so se začele, ko se je pri treh letih prvič onesvestila. Takrat so sumili na blago obliko epilepsije, a kolapsi so se stopnjevali in nadaljevali. Skupaj je padala v šoli in tudi, ko miruje, lahko izgubi zavest. Krivo naj bi bili prepozni, prezgodnji in preskočeni srčni utripi. Zdravniki pravijo, da trpi zaradi zadebelitev srčne mišice, hipertrofično kardiomiopatijo (HCM).

Zaradi bolezni se ne more družiti z vrstniki. Najhujše je poleti in pozimi, ko zaradi vročine oziroma zaradi snega ne sme ven. Boljše je spomladi in jeseni. Deklica je zaradi živčnosti in naporov izgubljala zavest tudi v šoli med ocenjevanjem. Od malega ima motnje pozornosti, njena mama pa pravi, da ves čas živi v strahu pred smrtjo zaradi srca zaradi tega, da jo povozi avto, če zavest izgubi na cesti.

Potrebujeta denar

Njena mama je v želji, da bi njena hči zaživela boljše življenje, raziskovala in odkrila, da bi lahko poseg, ki bi izboljšal Ž. življenje, opravili na Švedskem. Za to pa bi potrebovali 20.000 evrov. Od tega bi 15 tisočakov stal poseg, 5000 evrov pa bi porabili za bivanje in preglede pred in med operacijo ter po njej. Poleg HCM ima Ž. še težave z astmo in skoliozo, zato mora obiskovati še fizioterapijo. Za prihodnost ima sicer velike cilje in želje. Želi si študirati veterino in imeti kmetijo.

Za operacijo na Švedskem ima Ž. odprt račun pri Zvezi prijateljev mladine Moste  -Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana, IBAN: SI56 3300 0000 1303 865, BIC: HAABSI22, SKLIC: 00 470.

Za kakršno koli informacije lahko pokličete na telefon ZPM Moste - Polje 01 54 43 043.

Deli s prijatelji