V SILI

112: ukinja se nočna izmena nekaterih centrov za obveščanje

Objavljeno 28. junij 2012 10.30 | Posodobljeno 28. junij 2012 09.52 | Piše: S. J.

Centri za obveščanje v nekaterih krajih ponoči ne bodo delali, klice v sili na številko 112 bodo sprejemali sosednji.

Sprememb menda sploh ne bomo opazili.

LJUBLJANA – Vsi, ki ste kadar koli potrebovali nujno pomoč in v stiski poklicali na številko 112, veste, da je odzivnost in hitra pomoč na prvem mestu. Trenutno v Sloveniji deluje 13 centrov za obveščanje (CO), vendar se bo njihovo število kmalu zmanjšalo. Kljub zmanjšanemu število CO pa v Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) poudarjajo, da pomoči potrebni te spremembe sploh ne bodo čutili.

Operaterjev je premalo, novih ne smejo zaposliti, 11 pa jih odhaja v pokoj

Za ta ukrep so se na URZSR odločili, ker v nekaterih regijah primanjkuje operaterjev. Lani in letos so pri delu v CO na pomoč priskočili tudi zaposleni na ministrstvu za obrambo, vendar tudi njih ni bilo dovolj. Delo operaterjev so tako zaradi prepovedi zaposlovanja prek podjemnih pogodb opravljali upokojeni operaterji. Ker tem letos ne smejo več podaljšati pogodb, za nameček pa v pokoj odhaja še 11 operaterjev, jim ni preostalo drugega, kot da sprejmejo nekatere ukrepe. Na voljo so imeli možnost, da ukinejo nekatere CO, da je v izmeni le en operater, čeprav sta zaradi odzivnosti v izmeni potrebna dva, ali da v nekaterih ukinejo izmene v nočnem času. Odločili so se za zadnjo možnost, in čeprav bodo vsi CO čez dan še vedno sprejemali klice v sili, bodo v nočnem času klici iz nekaterih prevezani v sosednje centre.

Klicev je najmanj med 22.30 in 6.30, kar naj bi govorilo v prid sprejeti odločitvi.

Nočne izmene v nekaterih krajih ne bo več

Nočne izmene v CO v Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah bodo ukinjene. Vse aktivnosti bodo prenesli na sosednje centre, in sicer: iz Murske Sobote v Maribor, s Ptuja v Maribor, iz Novega mesta v Brežice, iz Postojne v Koper, iz Slovenj Gradca v Celje in iz Trbovelj v Ljubljano. CO v Kranju in Novi Gorici bosta delovala enako kot do zdaj. V Brežicah, Celju, Kopru, Mariboru in Ljubljani bo v vsaki izmeni ponoči navzoč operater iz centrov, kjer bo nočna izmena ukinjena. Zagotovljeno bo, da bosta v nočnem času v izmeni najmanj dva operaterja. Ob večji nesreči bodo aktivirali CO tudi ponoči.

Zaradi sprememb nihče ne bo prikrajšan

Kljub spremembam pa v URSZR poudarjajo, da sprememb uporabniki ne bodo občutili. Prepričani so, da jim bo z novim načinom dela uspelo ohraniti dosedanjo raven odzivnosti ter zagotoviti pravočasno pomoč. Kako se bo nov sistem obnesel, pa se bo kaj kmalu pokazalo v praksi.

Deli s prijatelji