OBRAČUN V MEŽICI

11 let potem: Miro Petek še vedno išče krvnike

Objavljeno 28. februar 2012 11.07 | Posodobljeno 28. februar 2012 11.07 | Piše: R. S.

Prepričan je, da je s pestmi dobil povračilo za razkrivanje mahinacij lokalnega gospodarstva.

Bo Miro Petek na sodišču sploh kdaj dobil zadoščenje? Čeprav policija uspešno preišče večino umorov, kaže, da bo njegov primer ostal med nerešenimi.

28. februar bo z grenkobo zapisan v analih slovenskega novinarstva: na ta dan so leta 2001 neznanci pred družinsko hišo v Mežici brutalno obračunali s tedanjim novinarjem Večera Mirom Petkom. Tistega dne so ga tako hudo pretepli, da je obležal povsem izmaličen, njegovo življenje pa je viselo na nitki. Obtoženi za napad so bili v procesu pet let kasneje oproščeni, zato primer še do danes ostaja neraziskan.

Preveč vestni plug

Pomenljivo je, da so se po napadu dogajale čudne reči. Ko je okrvavljeni Petek, denimo, obležal v snegu, policija zelo jasnih sledi zločincev ni mogla preiskati – ker je medtem pripeljal plug cestarskega podjetja in vestno očistil sneg, s tem pa tudi uničil vse dokaze.

Pisal o tranzicijskih stranpoteh

»Miro Petek je kvaril igro. Igro je kvaril zasebnim podjetnikom, igro pa je kvaril tudi in predvsem državi. Igro je kvaril državni banki, državnim železarnam, državnim cestarjem. Qui bono? Komu bi torej koristilo, če Miro Petek ne bi več pisal?« se je takrat v Mladini spraševal publicist Ali Žerdin. Petek, ki je nekaj let po napadu zapustil novinarske vode in se vrgel v politiko, se ne čudi, da je primer ostal nerešen. Veliko je pisal o mahinacijah lokalnega gospodarstva, prepletenega s političnimi in kapitalnimi interesi posameznikov. Za tajkunske elite pravi, da so peta veja oblasti.

Društvo novinarjev Slovenije medtem opozarja: država ni bila sposobna odkriti in kaznovati napadalcev. Napad na novinaja je hkrati tudi brutalni napad na svobodo medijev in novinarsko avtonomijo, ki sta pogoja za zdravo demokratično družbo. 

Deli s prijatelji