PLANETARIJ

1 + 1 = 3

Objavljeno 04. junij 2016 12.03 | Posodobljeno 04. junij 2016 12.03 | Piše: Blaž Jarc, Mirko Mayer
Ključne besede: komentar

Policisti so zahtevali 13 milijonov. Pol leta pogajanj pozneje so se zedinili pri številki 10,3 milijona evrov. Vmes pa proračun oškodovali za dodatnih 13 milijonov evrov.

Blaž Jarc (levo) in Mirko Mayer.

Že pred časom sem slišal en štos na račun policistov. »Kako si najlažje zapomniš policijsko intervencijsko številko, da pomotoma ne kličeš gasilcev ali reševalcev? Narediš policijski izračun: 1 + 1 = 3. Torej, 113!« Še zdaj mi prav pride, če je treba komu zdrdrati to sicer sila preprosto številko. Recimo temu policijska logika. Seveda je izračun povsem napačen, a koncept deluje!

Pa poglejmo zdaj še vladno logiko. Točno 200. dan policijske stavke je danes. No, bi bil, če ne bi predvčerajšnjim s podpisom sporazuma zamrznili stavkovnih aktivnosti. Po uradnih podatkih je finančno ministrstvo v tem času, v več kot pol leta, izgubilo vsaj 13 milijonov evrov. To so podatki samo za prve tri mesece letošnjega leta. Lani so policisti v takem obdobju pobrali 18 milijonov, letos le 5. Zakaj? Ker policisti med stavko pač niso opravljali svojega dela. Niso kaznovali voznikov. Pomislite na to izgubo – 13 milijonov evrov! Samo zato, ker vlada ni želela popustiti pri višanju osnovnih plač najnižje plačanim policistom. Spomnite se Mira Cerarja, kako je rohnel na tiskovni konferenci, da prav noben policist v Evropi ne stavka sredi begunske krize. Še sam sem bil kar malce v šoku po njegovem agresivnem nastopu pred kamerami. Pa sem si mislil: »Morda ima pa dec prav. Res ni primeren čas za stavko, denarja pa tako ali tako ni dovolj.«

Danes vem, da sem bil v zmoti. Petega maja so iz vladnega kabineta sporočili, da bo vlada povečala osnovni kapital slabe banke. Kar tako, na hitro. Z enim kratkim spletnim sporočilom za javnost so nas obvestili, da bodo DUTB dokapitalizirali s 4,6 milijona evrov. Glavni razlog? »… zagotoviti varno poslovanje bank kot upnic DUTB in s tem posledično finančno stabilnost.« Treba je pač zagotoviti, da bo slaba banka poslovala dobro. Povprečna mesečna bruto plača na DUTB je 4810 evrov. O astronomskih plačah uprave niti začel ne bom. Bistvo je, da je vlada v primeru slabe banke ukrepala urgentno! Preventivno, če želite.

Ministrica za notranje zadeve je ta četrtek sporočila, da se bodo po podpisanem sporazumu policistom plače v povprečju dvignile za 100 evrov bruto na mesec. Ali drugače, 66 evrov neto. Povprečna bruto plača vseh zaposlenih v policiji z direktorji in uradniki vred je 1866 evrov; 1222 evrov neto. Povprečna plača dejanskega policista s srednješolsko izobrazbo pa je 1268 evrov ali 883 evrov neto. Ja, plača je nizka. In več kot pol leta so policisti stavkali, da bodo zdaj dobili teh 66 evrov na račune. Pol leta! Ministrica pravi, da bodo te povišice državo stale dodatnih 10,3 milijona evrov na leto. Toda 13 milijonov v proračunu manjka že zdaj, zaradi nepobranih kazni. Torej nas bo letos vse skupaj stalo vsaj 23 milijonov evrov!

Naredimo še končni izračun. Policisti so zahtevali 13 milijonov evrov za boljše plače. Vlada se je pogajala za manj. Pol leta pogajanj pozneje so se zedinili pri številki 10,3 milijona evrov. Vmes pa proračun oškodovali za dodatnih 13 milijonov evrov. Več kot očitno je 1 + 1 dejansko 3! Mirko_Mayer v bistvu nimam drugega komentarja kot to, da sem osupel, kako dobro ti gredo kar naenkrat številke. Takega te ne poznam. Osebnostna rast torej le ni mit? Policisti so zahtevali 13 milijonov. Pol leta pogajanj pozneje so se zedinili pri številki 10,3 milijona evrov. Vmes pa proračun oškodovali za dodatnih 13 milijonov evrov.

@Mirko_Mayer v bistvu nimam drugega komentarja kot to, da sem osupel, kako dobro ti gredo kar naenkrat številke. Takega te ne poznam. Osebnostna rast torej le ni mit?

Deli s prijatelji