ELEKTROINŽENIR

Kdo laže in kdo govori resnico? Bralec o baznih postajah

Objavljeno 10. september 2014 14.11 | Posodobljeno 10. september 2014 14.11 | Piše: bralec Emil Benko

Oseba, ki bi bila v višini antene in od nje oddaljena 10 m, z upoštevanjem maksimalne moči oddajnika bazne postaje 100W, je obsevana z močjo 1 W, kar je manj, kot seva mobilnik, zatrjuje bralec.

Vabimo vas, da si pismo bralca preberete v celoti. Nanj lahko odgovorite v komentarjih ali pa nam Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.image. Želimo vam namreč ponuditi odprt in strpen dialog o morebitnih nevarnostih sevanja baznih postaj.

»V petkovi izdaji časopisa Slovenke novice sem prebral še enega famoznih člankov, o baznih postajah (S svojimi telesi proti postavitvi anteneimage).

Naj uvodoma povem, da nisem na plačilnem spisku nobenega mobilnega operaterja ali kakšnega drugega podjetja, ki se s tem ukvarja, ampak poprečen uporabnik mobilnega telefona iz prve skupine ljudi.

Po izobrazbi sem elektroinženir in verjamem v znanost in tehniko.

V vseh strokovnih priročnikih, ki v svetu znanosti kaj veljajo, piše, da sevanje bazne postaje, kakršna koli že je, pada s kvadratom razdalje od oddaljenosti od bazne postaje.

Oseba, ki bi bila v višini antene in od nje oddaljena 10 m, z upoštevanjem maksimalne moči oddajnika bazne postaje 100 W, je tako obsevana z močjo 1 W. Če te antene tam ne bi bilo, bi bila oseba obsevana iz svojega mobilnega aparata neposredno v glavo z močjo 2W, ki jo oddaja mobilni telefon.

Ker pa nepooblaščene osebe nimajo dostopa do anten, dostop pa tudi ni dovoljen v skladu z zakonom in predpisi, bo uporabnika mobilnega telefona signal dosegel šele po približno 200–250 m. To pomeni, da bo takrat moč sevanja bazne postaje izredno majhna, vsaj 40.000-krat manjša, kot je na anteni. Uporabniki mobilnega telefona bodo zaradi tega obsevani od svoje naprave direktno na uho le z 200 mW. Se pravi 10-krat manj, kot če te bazne postaje tam ne bi bilo.

Laično enostavno je približno tako, kot sem napisal.

Iniciativa za svoje zdravje in zdravje krajanov lahko največ naredi, če:

1. prosi operaterje, da v prostor v skladu z zakonodajo umestijo čim več šibkih baznih postaj;

2. pobere mobilne aparate svojim otrokom, sploh najmlajšim, ker jih ne potrebujejo in je znanstveno dokazano, da je otrokom, katerih možgani se še razvijajo, neposredno sevanje mobilnih telefonov najškodljivejše;

Po svoji laični razlagi člane takšnih in podobnih pobud, kot jim vi namenjate prostor v svojem časopisu, delim v tri skupine:

1. V prvi skupini so nevedni ljudje. Te je treba podučiti, da razumejo znanstveno razlago in z upoštevanjem kmečke logike spremenijo svoje mnenje.

2. V drugi skupini so neumni ljudje, ki kljub argumentom in kmečki logiki ne spremenijo svojega mnenja, ker dejstev ne razumejo.

3. V tretji skupini so pa neumni in še zlobni (z različnimi osebnimi interesi) ljudje, ki svojo neumnost in zlobo širijo med druge ljudi in s tem ustvarjajo to, kar se zdaj dogaja na primer v Retečah.

Spoštovani urednik, če slučajno spadate v prvo skupino, potem, prosim, moje pisanje posredujte novinarju, ki je članek napisal, civilni iniciativi v Reteče in vsem drugim civilnim iniciativam po Sloveniji. Dajmo ljudem možnost, da se sami odločijo, kateri skupini pripadajo.«

Emil Benko

 

Deli s prijatelji