NE KLIČITE!

Zlikovci s pomočjo SMS-sporočil višajo račune

Objavljeno 15. september 2014 14.44 | Posodobljeno 15. september 2014 14.44 | Piše: A. L.

Najdražja minuta pogovora iz mobilnega omrežja Telekoma znaša 9,3 evra.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Dobivate sporočila od Mobitela (naj že tukaj opozorimo, da Mobitel pravzaprav ni več Mobitel, temveč Telekom!), da nujno pokličite na neko nenavadno številko, ki ni videti niti malo slovenska, poleg tega pa je tudi SMS-sporočilo v angleščini? Potem ste žrtev istega zlikovca kot naš bralec Peter, skrbečega, da bo vaš račun za telefonske storitve za kar nekaj števk daljši. 

Z malo truda smo ugotovili, da gre za telefonsko številko z otočka Ascension (gre za britansko čezmorsko ozemlje Sveta Helena, Ascension in Tristan da Cunha v Atlantskem oceanu – na Sveti Heleni je svojo življenjsko pot sklenil denimo Napoleon), ki je menda vozlišče za nečedne telekomunikacijske posle. Nekateri uporabniki trdijo, da se jim je, ko so poklicali številko, sogovornik predstavil kot uslužbenec banke ali zavarovalnice.

Od žrtve naj bi skušali pridobiti čim več podatkov o premoženjskem stanju, kreditih in bančnih številkah. Po navadi z izgovorom, da ji bodo uredili boljše pogoje za odplačevanje kredita. Kaj bodo zlikovci na pol poti med Afriko in Južno Ameriko počeli z vašimi osebnimi podatki in bančnimi številkami, prepuščamo vaši domišljiji. Drugi trdijo, da na drugi strani ni nikogar, temveč le tišina.

V vsakem primeru pa imejte v mislih, da vas klic v najdražjo območje v tujini lahko stane, tako je razvidno s Telekomovega cenika, ki je javno dostopen na spletu, do 9,3 evra z davkom na minuto (interval je 60-sekundni, kar pomeni, da se ob vzpostavitvi zveze, čeprav ta traja le nekaj sekund, obračuna celotna minuta).

image
Tu je operater, ki nosi predpono 00247 in ki vam pušča SMS-sporočila, da pokličite nazaj. Poznate koga od tam? Verjetno ne ...

Zloraba, ki se ji enostavno izognete

Na Telekomovi strani so že pred časom opozorili, da prihaja do mednarodnih zlorab z namenom povečanja prometa na mednarodnih številkah: »V ta namen uporabniki z neznane mednarodne številke prejmejo klic (op. p.: zdaj s podobnih številk pošiljajo sporočila), na katerega ne utegnejo odgovoriti. Gre za poskus spodbujanja uporabnikov, da pokličejo na številko v tujini, s čimer ustvarijo mednarodni promet ali pa se jim predvaja oglasno sporočilo.«

»Uporabnikom svetujemo, da na klice z navedene številke ne odgovarjajo in ne kličejo nazaj,« so takrat zapisali.

Kakšne so vaše izkušnje? Ste tudi sami imeli težave? Sporočite nam.

Deli s prijatelji