BRALEC POROČEVALEC

Tako pri energetskih izkaznicah privarčujete tudi do 100 evrov

Objavljeno 30. marec 2015 12.29 | Posodobljeno 30. marec 2015 12.29 | Piše: A. L.

Najcenejše ponudbe odstopajo od Omerzelove cene najmanj za 50 odstotkov, nekateri pa zaračunajo za izkaznico tudi trikrat toliko.

Je poleg Jožice kratko potegnil še kateri podnajemnik na črno?

CELJE, LJUBLJANA – Za 60 kvadratnih metrov bo cena energetske izkaznice 60 evrov ali manj. Tako je februarja lani napovedal takratni minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzelimage. A to očitno velja oziroma je veljalo le v primeru, ko se naroči energetska izkaznica za celotno stavbo in toliko znese strošek na stanovanje. Ko pa se stanovalec sam odloči, da želi za svoje stanovanje energetsko izkaznico, je zadeva nekoliko drugačna.

Naša bralka iz Celja je 'izkazničarje' zaprosila za ponudbo za izdelavo energetske izkaznice za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje, saj ga oddaja. Da ji ne bi zaračunali še potnih stroškov, se je skušala omejiti, tako pravi, na tiste, ki prihajajo s savinjskega območja, pa še kakšnega iz Ljubljane je dodala (prošnjo je poslala na 26 elektronskih naslovov). Prejete ponudbe so jo presenetile. V negativnem smislu. Najcenejše ponudbe namreč odstopajo od prej omenjene Omerzelove cene za najmanj 50 odstotkov, nekateri pa zaračunajo za izkaznico tudi trikrat toliko.

Ponudbe

V manj kot 24 urah je prejela 12 ponudb (uredništvu je vse tudi posredovala, vendar zneske objavljamo brez imen podjetij izkazničarjev).

1. ponudba. Prva ponujena cena je bila 100 evrov. Izkazničar ji je pojasnil, da ta znesek vključuje ogled, izdelavo in izdajo energetske izkaznice.
2. ponudba. 120 evrov (DDV ni vključen v ceno)
3. ponudba. 80 evrov + DDV, če je treba opraviti meritve, pa še 40 evrov + DDV.
4. ponudba. 150 evrov + DDV. Še 20 evrov za potne stroške od Ljubljane do Celja.
5. ponudba. 80 evrov + DDV.
6. ponudba. 90 evrov.
7. ponudba.  110 evrov + DDV. Ogled: 25 evrov + DDV. Kilometrina: 0,30 evra/km.
8. ponudba.  130 evrov + DDV.
9. ponudba. 170 evrov. Izkazničar da še 10 odstotkov komercialnega popusta, kar pomeni končno ceno 153 evrov.
10. ponudba.  80 evrov (brez DDV). Če lastnik nima vseh podatkov, ki jih od njega zahteva izkazničar, je potreben ogled objekta, kar poveča ceno za potne stroške in terenske delovne ure (85 evrov brez DDV).
11. ponudba. 106,51 evra (vključen 10-odstotni popust).
12. ponudba. 180 evrov bruto.

Večina izkaznico izdela v približno petih dneh, nekateri tudi v dveh do treh.

Bralka vesela, izkazničarji pa izviseli

Eden, ki je bil sicer med dražjimi, pa je bralki odgovoril takole: »Če imate slučajno najem, povejte, ker izkaznice verjetno ne boste potrebovali. Pri prodaji se temu ne da izogniti.« Ko mu je bralka povedala, da prav zaradi najemnikov potrebuje energetsko izkaznico, ji je še dodatno pojasnil: »Če že imate najemnika, ki ima stalno ali začasno bivališče pred decembrom 2014 – potem ne potrebujete energetske izkaznice. Ta najemnik je že seznanjen s porabo in vam je ni treba še enkrat dokazovati z izračuni. Potrebujete jo pri najemih, samo če oddajate več kot 1 leto novemu najemniku. Lahko si naredite vsako leto pogodbo za najem pod 1 letom in je zadeva urejena (pri tem je pripel povezavo na uradni list in navedel 334. člen).«

Ker gre v njenem primeru za družino s stalnim prebivališčem v stanovanju, ki jim ga oddaja, prijavljeno že od leta 2013, energetske izkaznice torej ne potrebuje.

»Še so pošteni ljudje, ki ne izkoristijo vsake možnosti, da ti poberejo čim več denarja,« je sklenila bralka, ki vsem svetuje naj zbirajo ponudbe in šele potem izberejo.

Deli s prijatelji