BRALEC POROČA

Srbi Slovencem zaračunali takso za vstop v državo

Objavljeno 08. januar 2014 18.24 | Posodobljeno 08. januar 2014 18.24 | Piše: A. K.

Takso so plačali samo slovenski državljani, drugi so v Srbijo vstopili brezplačno, nam je povedal bralec.

Avtobus znamke Setra, tip 417GTHD. Foto: youtube

LJUBLJANA, NOVI SAD – Številni Slovenci so se odpravili silvestrovat v Srbijo, toda tisti, ki so se na zadnji dan leta 2013 peljali v Novi Sad, so doživeli neprijetno presenečenje. Voznik avtobusa Boris, ki dela tudi kot vodič, nam je povedal, da je vozil skupino Slovencev, na srbski meji pa so ga seznanili z uvedbo takse za vstop v Srbijo. »Za 46 potnikov in kilometrino do Novega Sada smo morali plačati 45 evrov, enako tudi ob vrnitvi domov, torej skupaj 90 evrov,« nam je zaupal. Nad uvedbo takse je bil zelo presenečen, saj, kot pravi, tega prej ni bilo.

Vodič plačal takso

»Vozniki avtobusov moramo izpolniti zeleno knjigo s polnimi imeni in priimki potnikov in voznika ter navesti, za kakšen prevoz gre. S to knjigo gre voznik k srbskemu cariniku, da jo ožigosa. Ko sem to naredil, sem bil obveščen o plačilu posebne takse za vstop in izstop nazaj. Uvedli naj bi jo teden dni prej, preden smo jo plačali,«  je še povedal Boris. Agencija Collegium, prek katere so slovenski turisti potovali v Novi Sad, o plačilu omenjene takse ni vedela ničesar. »Seveda pa je njihov vodič takso poravnal,« nam je še povedal Boris.

Samo za Slovence

»Na meji so nam povedali, da je naša vlada prva sprejela tako odločitev za državljane Srbije, a je menda taksa zanje cenejša, oni pa so samo povračilno ukrepali. Ta taksa naj bi veljala samo za Slovence, drugi je niso plačali, to sem videl tudi sam,« je še povedal naš bralec.

Z uvedbo posebne takse niso seznanjeni

Z ministrstva za finance so nam sporočili, da z uvedbo posebne takse za vstop slovenskih avtobusov v Republiko Srbijo kot tudi povračilnih ukrepov za dosledno izvajanje slovenskih in davčnih predpisov EU niso seznanjeni. »Ob tem dodajamo, da je po nam razpoložljivih podatkih obdavčitev mednarodnega prevoza potnikov v Srbiji primerljiva z našo ureditvijo,« so še povedali. 

Carinska uprave RS pojasnjuje: 

Carinska uprava RS je maja 2012 začela opravljati poostren nadzor nad tujimi prevozniki, ki opravljajo mednarodni prevoz potnikov preko ozemlja Slovenije, glede izpolnjevanja davčnih (DDV) obveznosti. V slovenski zakonodaji je določeno, da se DDV obračunava in plačuje od dobav blaga in opravljenih storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije za plačilo.

Izvajanje prevoza potnikov v mednarodnem prometu preko ozemlja Republike Slovenije se po ZDDV-1 šteje za opravljanje dejavnosti v Sloveniji. Prevoznik pri prevozu potnikov obračuna slovenski DDV le za del poti, ki ga opravi na ozemlju Republike Slovenije. Carinski mobilni oddelki v svojih kontrolah v notranjosti Slovenije med drugim preverjajo pri prevoznikih tudi, ali izpolnjujejo te obveznosti.

Navedena obveznost plačila DDV za avtobusne prevoznike velja za vse avtobusne prevoznike, tako slovenske prevoznike, prevoznike iz drugih držav članic EU ter prevoznike iz tretjih držav. Enaka obveznost obračunavanja DDV velja za avtobusne prevoznike tudi v drugih državah članicah EU.

Imate tudi vi podobno izkušnjo? Pišite nam!

 

Deli s prijatelji