ČUDNA NAGRADNA IGRA

Rusinja po Mariboru fotografira otroke. Zloraba?

Objavljeno 01. julij 2014 16.09 | Posodobljeno 01. julij 2014 16.10 | Piše: A. L.

Če so fotografije otrok narejene v soglasju s starši, to ni kaznivo in se s takimi objavami med ljudmi zgolj vzbuja strah in zgolj povzroča nepotrebna panika.

Predrznež je odnesel tudi fotoaparat (fotografija je simbolična).

MARIBOR – Po štajerski prestolnici krožijo govorice, da rusko govoreče dekle, staro od 14 do 18 let, prosi starše za fotografiranje otrok. V roke jim menda pomoli list formata A 4 z napisom, otroka postavi ob znamenitost in fotografira.

Ob tem ji moraš zaupati še naslov, saj da gre za nagradno igro. To je na facebooku posredoval tudi Mišo Stevanović, nekdanji barovec, ki je celotni dogodek podrobno opisal in prosil starše še za mnenje:

image
 Šlo naj bi se za nagradno igro, piše Mišo. A vseeno ga zanima še mnenje drugih.

PU Maribor smo povprašali, ali so tam dobili kakšno takšno prijavo v zadnjih dneh. 

»Take prijave na PU Maribor nismo dobili. Opozoriti velja, da če so fotografije otrok narejene v soglasju s starši, to ni kaznivo in se s takimi objavami med ljudmi zgolj vzbuja strah in zgolj povzroča nepotrebna panika.«

Policija dodaja, da pa, če kdo od staršev vseeno meni, da je bil njegov otrok neupravičeno slikovno sneman in je bilo s tem občutno poseženo v njegovo zasebnost, naj nemudoma pokliče policijo na telefonsko številko 113.


Iz kazenskega zakonika:

Neupravičeno slikovno snemanje

138. člen

(1)  Kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Če stori dejanje iz prejšnjega odstavka uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

(3) Pregon za dejanje iz prvega odstavka tega člena se začne na predlog.

 

Deli s prijatelji