BEG PO STREHI

Policija potrjuje beg migrantov, osem so jih prijeli

Objavljeno 06. februar 2016 13.30 | Posodobljeno 06. februar 2016 13.38 | Piše: K. K.

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je dva bega migrantov iz postojnskega centra potrdil, več kot polovico ubežnikov so policisti ujeli.

To je center, iz katerega jih je pobegnilo dvanajst, osem jih je policija prijela.

POSTOJNA – Policija je navedbe domnevnih policijskih zapisnikov o temimage, da naj bi iz centra za tujce v Postojni v januarju pobegnilo 12 migrantov (prvič štirje, drugič pa osem), potrdila. Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je pojasnil, da so osem migrantov prijeli.

Prostovoljcev manj

Slabe štiri mesece po tem, ko so v Slovenijo množično začeli prihajati prebežniki, humanitarne organizacije opažajo upad zanimanja za prostovoljsko delo.

Ob tem pa prostovoljci niso edina njihova potreba, še vedno je dobrodošla tudi materialna pomoč, predvsem čevlji in perilo pa tudi stekleničke za dojenčke.

STA

Odprta streha vabila, zdaj ne več

Menegalija pojasnjuje, kot je razbrati iz zapisnikov, ki krožijo po spletu, da se je prvi »pobeg zgodil v noči na 1. 1. 2016, in sicer so štirje tujci v eni od sob odstranili PVC-polnilo pod oknom, skozi odprtino splezali na streho ter pobegnili. Policisti so dva tujca prijeli, dva pa sta ušla. 17. 1. 2016 se je zgodil podoben pobeg, pri čemer je pobegnilo osem tujcev, šest so jih policisti prijeli, dva pa sta ušla. V nadaljevanju smo sanirali vsa mesta, kjer bi lahko prišlo do podobnih dejanj. V letu 2015 ni bilo nobenega drugega pobega.« Posebnih sankcij zoper tujce ni, ker jim je gibanje že omejeno, lahko pa se v skladu z zakonom o tujcih odredi strožji policijski nadzor.

V centru tudi po več mesecev

Menegalija pa zanika informacije naše bralke Jane, da naj bi se zaradi ubežnikov povečalo število kriminalnih dejanj na območju Postojne. Zapisal je: »V centru za tujce so nastanjeni tisti, ki sodijo v kategorijo t. i. ekonomskih migrantov in ne storilci kaznivih dejanj. Na območju Postojne ni nikakršnega povečanja premoženjskih kaznivih dejanj.«

Menegalija sicer pojasnjuje, da je postojnski center za tujce »institucija, kjer se v skladu z zakonom o tujcih izvaja omejitev gibanja za tiste, ki so v postopku vračanja. Vsi tujci so v centru nastanjeni z odločbo o nastanitvi, s katero jim je omejeno gibanje na območje centra. Tujci prejmejo tudi odločbo o vračanju, ki je podlaga za postopek vračanja. Pri nas je samo en tak center, ki opravlja, tako kot že v preteklosti pa tudi v času povečanih migrantskih tokov, vlogo sprejemnega oziroma nastanitvenega centra, izvaja registracijo in oskrbo migrantov ipd. V centru je omejeno gibanje, zato se tujci ne morejo prosto gibati zunaj objekta oziroma območja centra. Čas nastanitve lahko traja od nekaj dni pa do več mesecev.«

To je policijski zapisnik, ki kroži po spletu.image

Deli s prijatelji