NEVARNO

Panika na osnovni šoli: razsaja nalezljivi hepatitis

Objavljeno 14. november 2013 10.54 | Posodobljeno 14. november 2013 10.54 | Piše: S. N.

Otroke in učitelje so seznanili z vsemi higienskimi ukrepi, sporočajo iz šole.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Številni starši, katerih otroci obiskujejo osnovno šolo Valentina Vodnika, so bili v sredo osupli, ko so od učiteljev prejeli obvestilo, da se je na šoli pojavil hepatitis A.

»Sprva sem nekajkrat prebrala obvestilo in nisem mogla verjeti svojim očem. Ker v obvestilu piše, da gre za zelo nalezljivo obliko zlatenice, sem na spletu preverila, za kaj natančno gre. Priznati moram, da sem zaskrbljena, saj lahko pride celo do okvare jeter in zapletov, ki so sicer redki, a kljub temu starši vedno pomislimo na najhujše,« nam je povedala zaskrbljena mamica prvošolke.

Iz Zavoda za zdravstveno varstvo RS so šolo obvestili, da se je na šoli pojavil en primer hepatitisa A, in vodstvu šole dali natančna navodila za preprečevanje širjenja te bolezni. Po besedah ravnateljice Vesne Žagar Gabrovšek šola te ukrepe že izvaja. »Poostrili smo čiščenje sanitarij in kljuk z razkužili. Učenci si pogosteje umivajo roke pred malico in kosilom, razkužilo se nahaja tudi v jedilnici. Z njimi smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je, da si umivajo roke po opravljeni potrebi,« je povedala Žagar Gabrovškova, ki pravi, da je to prvi primer hepatitisa A na šoli, odkar je ravnateljica.

Ondina Jordan Markočič iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana je potrdila, da so trenutno seznanjeni samo z enim primerom na ljubljanskih šolah in da bi morala biti ustrezna higiena dovolj, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni.  

Pri odraslih lahko pride do resnih zapletov

Hepatitis A oziroma epidemična zlatenica je virusna bolezen, pri kateri se razvije vnetje jeter, kar se kaže kot zlatenica, svetlejše blato in temnejši urin. Bolezen se pri otrocih pri 10 odstotkih kaže z zlatenico, lahko jo spremljajo slabo počutje in bolečine v trebuhu. Pri odraslih je hepatitis A hujša bolezen, ki se pogosteje kaže z zlatenico, v redkih primerih lahko povzroči akutno jetrno odpoved.

Hitro širjenje bolezni v slabih higienskih razmerah

Ker je največ virusa v blatu okužene osebe, so pomembne higienske navade ljudi. Bolezen se zato hitro širi v slabih higienskih in socialnih razmerah. Virus se lahko širi neposredno oziroma pri stiku z bolnikovimi izločki, z umazanimi rokami, prek okuženih predmetov, vode, živil, pogosto pa so okužene školjke, posebno ostrige, polži, raki, razne solate, sadni sokovi.

Kako preprečimo širjenje

Zavarujemo se lahko na ta način, da si roke pred jedjo temeljito umijemo z milom in jih osušimo. Prav tako je pomembno tudi temeljito umivanje rok po uporabi stranišča. Kjer ni na voljo čiste vode, je priporočljivo uporabljati higienske ali alkoholne robčke. Jesti je treba dobro pečeno ali kuhano hrano, piti ustekleničeno vodo in pijačo. 

Ste tudi vi doživeli kaj podobnega? Pišite nam! 

Deli s prijatelji