BRALEC POROČEVALEC

Ogorčena bralka: Taksija v Ljubljani nikoli več ne vzamem

Objavljeno 02. oktober 2015 13.26 | Posodobljeno 02. oktober 2015 13.26 | Piše: Mo. S.

MOL pa med drugim odgovarja: Z računa ni jasno, kolikšen je bil znesek zaračunane čakalne ure, ki se preračunava sproti med samo vožnjo glede na zastoje v prometu.

LJUBLJANA – Marsikoga je verjetno že kdaj šokirala cena prevoza s taksijem, med njimi pa je tudi naša bralka, ki je pred dnevi ob 13.20 med hitenjem v šolo po hčerko pri glavni avtobusni postaji v Ljubljani vzela taksi.

»Ko me je pripeljal do dva kilometra oddaljene osnovne šole, mi je zaračunal 5,60 evra!« je bila nejevoljna. »Ko sem mu plačala, mi je vrnil razliko in se poslovil, ne da bi mi izročil račun. Seveda sem ga za račun tudi prosila točno s tem namenom, da ugotovim, zakaj tako visok znesek.«

Bralka: To ni pravično

Z njenega računa je razvidno, da startnina znaša dva evra, en kilometer vožnje pa 1,80 evra. Bralka je prepričana, da takšne cene niso pravične in da marsikje drugje daljša vožnja stane precej manj. »Vem, da taksija v Ljubljani nikoli več ne vzamem, pa če je še tako nujno,« je sklenila.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Mestno občino Ljubljana (MOL). Iz inšpektorata mestne uprave MOL so nam odgovorili, da odlok, o katerem smo sicer že poročali,image še velja. Velja torej, da višina maksimalne tarife za izvajanje avtotaksi prevozov na območju MOL z vključenim DDV znašajo: največ 1,5 evra na prevoženi kilometer, največ dva evra za startnino in največ 20 evrov za čakalno uro.

Ampak ...

Zanimalo nas je tudi, ali je taksist s takšnim računom ravnal ustrezno ali ne.

»Predloženi račun ni zadosten izkaz, na podlagi katerega bi lahko ravnanje taksista označili za ustrezno ali neustrezno, in sicer iz naslednjih razlogov:

  • z računa ne izhajata vstopno in izstopno mesto;
  • z računa ni mogoče razbrati, ali se je prevoz opravil znotraj MOL, kjer velja maksimalna tarifa;
  • z računa tudi ni jasno, kolikšen je bil znesek zaračunane čakalne ure, ki se preračunava sproti med samo vožnjo glede na zastoje v prometu;
  • z računa tudi ni vidno, kateri subjekt je opravil prevoz, kar pomeni, da tudi ni mogoče preveriti, ali ima dovoljenje za opravljanje taksi prevozov v MOL, v tem delu pa je delna odgovornost za situacijo tudi na strani uporabnika oziroma naročnika storitve, če se o tem kot odgovoren potrošnik ni prepričal pred izvedbo vožnje,« so nam še pojasnili pri MOL.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji