POTRES

Naši bralci: tresle so se hiše, živali so potres napovedale

Objavljeno 14. marec 2014 11.18 | Posodobljeno 14. marec 2014 11.58 | Piše: Mo. S., T. L.

Četrtkov potres še vedno odmeva.

Potres z magnitudo 6,6 je stresel Turčijo

LJUBLJANA – Četrtkov potres z magnitudo 3,8image je presenetil kar nekaj Slovencev, med tistimi, ki so ga bolj ali manj intenzivno občutili, pa je tudi veliko naših bralcev, ki so nas kar zasuli s svojimi poročanju o tresenju tal.

Žena mu ni verjela

Ker se je zgodilo pozno popoldne, je bilo nekaj bralcev že v udobnem zavetju doma, tako da jih je tresenje presenetilo tudi med počivanjem. Nada, ki živi v sedmem nadstropju stolpnice v ljubljanski Šiški, nam je pojasnila, da je sedela na sedežni garnituri in brala, potem pa je začutila rahlo zibanje, ki je trajala nekaj sekund. Na kavču je sedel tudi Milan iz Ljubljane, ki pa mu žena ni verjela, da je začutil potres. Tudi Gordana iz Šentjerneja je potres doživela med počivanjem na sedežni garnituri, imela pa je občutek, da se celotna garnitura premika. »Trajalo ni dolgo, ampak čutilo se je močno,« je dodala.

Tresle so se omare

Nekateri so bili v času potresa še delavni. Irena je takrat delala v Ljubljani v sedmem nadstropju, nihanje je občutila kot valovanje vse stavbe, tresle so se tudi omare in rože v prostoru. Tudi bralka Tjaša je proti večeru še delala z računalnikom. Kar naenkrat je dobila občutek, da se miza trese, vendar zaradi tipkanja ni bila prepričana, ali je šlo res za potres. No, zdaj ve ...

Ko psi tulijo in cvilijo

Lucija nam je sporočila: »Bila sem v kopalnici, psa sta cvilila in sem mislila, da hočeta že na sprehod. Potem je bilo čutiti premik. Nič kaj prijetno, pa smo v trdno zgrajeni hiši.« Petra iz Potiskavca je zapisala, da je čutila zelo močan potresni sunek, ki je trajal 10 sekund. »Treslo se je vse, lažji predmeti so kar poplesavali po prostoru, luči so se zibale, kozarci so žvenketali, tresla so se celo tla, slišati pa je bilo, kot bi bobnelo,« nam je pojasnila. »Plavajoče gibanje« stolpnice v ljubljanskih Fužinah je po navedbah naše druge bralke Petre trajalo kar pol minute.

»Tu, kjer stanujemo, to je Klinja vas pri Kočevju, smo danes čutili zelo močno tresenje celotne hiše. Na tla so popadali šopki suhih rož, ki so obešeni na steni. Popotresni sunek je bil verjetno tudi okoli polnoči. Na vasi, kjer živimo, so danes psi zelo nemirni in kar naprej lajajo,« nam je svojo izkušnjo opisala Marija. Bralka Marija se ni motila: večernemu potresu z magnitudo 3,8 so namreč sledili še šibkejši popotresi. Najmočnejši, magnitude 1,8, je bil ob 23.37, so v petek sporočili iz urada za seizmologijo in geologijo.image

Kot nam je sporočila bralka Iva, se je dve sekundi močno treslo, zaškripala je tudi konstrukcija strehe njene hiše, Srečko pa je zapisal: »Potres sem začutil v Metliki, ravno sem reševal križanko, ko se je miza začela tresti.« Zamajala se je celotna hiša bralca Branka, okna pa so, kot pravi, kar zabobnela. O tresenju hiše poroča tudi Rok iz Kočevja, ki je čutil dva močna zaporedna sunka. Stanko pa poroča, da je potres čutil tudi na območju Stug, in sicer se je slišalo močno bobnenje. 

Marija napoveduje še več potresov

Marija pa sluti, da bo potresov v bližnji prihodnosti še nekaj. »Pred dvema ali tremi dnevi ponoči me je zbudilo pokanje, tudi prejšnjo noč enako, kot bi bobnelo, in šipe so počile. Vstala sem, odprla okno, pa ni bilo videti nič. Tudi sosedova doga nekaj ur pred tem vedno tuli. Velikokrat slišim pokanje v stenah, a tako močno do zdaj še ni bilo. Vem, da so manjši potresni sunki, samo javnost o tem ni obveščena,« meni.

Deli s prijatelji