KVAZI APPLE SLOVENIJA

Mega prevara: Zadeli ste iphone!

Objavljeno 11. avgust 2015 16.10 | Posodobljeno 11. avgust 2015 16.45 | Piše: A. L.

Od »dobitnikov« nagrad zahtevajo, da prek telefona kupijo »paysafecard« in jim pošljejo kodo, da lahko razpolagajo z imetjem. Zakaj, če so zadeli nagrado?

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Bralka nas je obvestila, da je s facebook strani Apple Slovenija prejela sporočilo, da je bila izžrebana v njihovi nagradni igri in da je dobitnica mobilnega telefona iPhone. A le pod pogojem, da pošlje na številko 6888 sporočilo s ključno besedo psc kupim 50.

»S poslanim esemesom oseba kupi predplačniško kartico v vrednosti 50 evrov (www.edenar.net), profil Appla pa te nato prosi še za PIN-kodo, kar pomeni, da lahko sami izvajajo plačila v breme na tistem računu. Ker sem zadevo predhodno preverila, sem se z njimi malce pozabavala in jih želela prepričati, da sem nakup tudi opravila. Dejansko sem kopirala besedilo s strani z navodili za plačilo in spremenila cifre. Želela bi le opozoriti javnost, naj ne pošiljajo sporočil, saj bodo ob 50 evrov,« nam je javila bralka.

image
Dopisovanje naše bralke s profilom Apple Slovenija. FOTO: bralka

Podjetje ne obstaja

Facebook stran Apple Slovenija ima 13 tisoč oboževalcev. Dvome o resničnosti pa bi uporabnikom moral vzbuditi že podatek iz opisa: »Podjetje Apple Slovenija je ustanovljeno leta 2013 v Ljubljani. Imamo prodajna mesta tudi v Mariboru, Celju in Portorožu.« Ta podatek je namreč enostavno preveriti: odpremo Ajpes in v iskalno polje vpišemo Apple Slovenija. Ni zadetka. To je prvi znak, da gre verjetno za prevaro.

image

image
FOTO: Ajpes

Pa poglejmo še druge znake, ki kažejo, da gre verjetno za prevaro:

– facebook stran nima nobenega kontakta;
– za spletno stran je navedena kar uradna Applova stran in ne slovenska, kot bi pričakovali za slovensko družbo;
– za nagradne igre morajo biti natančni opredeljeni pogoji sodelovanja in podobno.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Deli s prijatelji