REDARSKI GREŠNIKI

Mariborski redarji parkirajo na prostorih za invalide?

Objavljeno 28. april 2016 23.45 | Posodobljeno 28. april 2016 23.54 | Piše: M. I.

Bralec nam je poslal fotografijo, za katero trdi, da prikazuje nepravilno parkirani avto mariborskega mestnega redarstva.

Bralec trdi, da nepravilno parkirani opel astra na fotografiji pripada mariborskemu mestnemu redarju.

MARIBOR – Bralec nam je poslal sliko črnega opla, ki je parkiran na mestu, rezerviranem za invalide, ki ga je ujel že pred časom. Bralec je prepričan, da gre za redarja mariborske redarske službe. Ogorčen nam je oktobra napisal: »V dokaz vam pošiljam sliko, kako redar nepravilno parkira svoj avto. Ko pride v službo na Zagrebško 30 v Mariboru, obleče uniformo redarja in se odpravi kaznovat nas občane.«

Vprašanje o avtentičnosti slike smo poslali na Mestno občino Maribor. Njihov odgovor v celoti objavljamo spodaj. Iz odgovora sicer ni razvidno, ali je avtomobil zares pripadel redarju mestne občine ali ne. Pri mestni občini poudarjajo le, da je parkirišče zasebno in nima statusa javne ceste. Vsekakor niso eksplicitno zanikali, da vozilo pripada pri njih zaposlenemu redarju. Tudi če gre za zasebno zemljišče, so na tem urejena parkirišča rezervirana za zasebna vozila, najbrž namenjena avtomobilom invalidov, ki smejo na zasebnem parkirišču parkirati. Če gre res za avto mestnega redarja, potem je vsaj nehigienično in moralno sporno, če že ni nezakonito, da je ta parkiral na mestu za invalide. Če opravlja službo redarja, potem po vsej verjetnosti sam ni invalid in je parkirno mesto prevzel kakšnemu resničnemu invalidu. 

Odgovor Mestne občine Maribor:

V Mestni občini Maribor obsojamo vsakršno nepravilno parkiranje na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide. Prav tako Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor izvajajo kontinuiran nadzor v zvezi z nepravilnim parkiranjem na označenih parkirnih mestih za invalide. Iz navedenega dopisa sicer ne moremo potrditi avtentičnosti fotografije, lahko pa glede na okolico potrdimo, da lokacija ustreza zasebnemu parkirišču pred poslovno stavbo družbe Nigrad, d. d., na Zagrebški cesti 30 v Mariboru. Glede na dejstvo, da je dostop na omenjeno zasebno parkirišče preprečen z zapornico, občinsko redarstvo ni pristojno za izvajanje nadzora po zakonu o pravilih cestnega prometa. Prometni režim na tem zasebnem parkirišču ureja izključno vsakokratni lastnik oziroma uporabnik parkirišča, to je družba Nigrad, d. d.

Občinski redarji so sicer po 15. členu zakona o pravilih cestnega prometa pristojni za izvajanje nadzora na cestah v naselju (vključno z nekategoriziranimi cestami, ki so dane v javno uporabo), na občinskih cestah zunaj naselja in nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet. Navedeno zasebno parkirišče nima statusa nekategorizirane ceste, ki je dana v javno uporabo, ker ga lastnik uporablja izključno za lastne potrebe in je dovoz nanj preprečen z zapornico. Po 4. odstavku 6. člena zakona o cestah mora biti namreč dovoz na zasebno parkirišče, ki ni predano v javno uporabo, prepovedan s predpisano prometno signalizacijo, lahko pa je preprečen z zapornico ali drugo fizično oviro (4. odstavek 6. člena zakona o cestah).

 

Deli s prijatelji