BRALEC POROČEVALEC

Kaj se dogaja? Nebo sta vse jutro preletavali dve letali F-16

Objavljeno 20. julij 2016 17.03 | Posodobljeno 20. julij 2016 17.07 | Piše: Mo. S.

»Iskreno upam, da nismo preveč moteči, saj je to usposabljanje za pripadnike SV ključno, da lahko varno opravljajo zahtevne naloge.«

Simbolična fotografija.

KOČEVJE – »Nebo nad Kočevjem že vse jutro preletavajo pilatusi,« nam je sporočil bralec Kristijan, ki česa takšnega ne vidi vsak dan. Kaj se dogaja, smo povprašali Slovensko vojsko (SV), kjer nam je majorka Mateja Trošt odgovorila, da na območju Suhe krajine poteka usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev. In ni šlo za pilatuse, temveč za večja ameriška letala.

Usposabljanje bo trajalo še do petka, podpira pa ga vojaško letalstvo ZDA z letaloma F-16, ki bosta simulirali letalsko podporo. »Zavezniški letali bosta območje usposabljanja preletavali vsak dan od 9.45 do 10.45, in sicer na višinah med 2500 in 5000 metri. Usposabljanje je namenjeno skupnemu urjenju in usklajevanju postopkov pri zagotavljanju letalske podpore enotam na kopnem. Tovrstna usposabljanja so mogoča le ob podpori zavezniških zmogljivosti ter nujna za usklajeno in varno opravljanje nalog pripadnikov Slovenske vojske,« so sporočili iz SV.

»Iskreno upam, da nismo preveč moteči, saj je to usposabljanje za pripadnike SV ključno, da lahko varno opravljajo zahtevne naloge,« še pravi Troštova.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji