ZAPRTI V AVTU

FOTO: Ujet je bil na vročini v avtu

Objavljeno 02. september 2015 18.49 | Posodobljeno 02. september 2015 18.49 | Piše: T. L.

Kaj storiti, če naletite na žival, ki jo je brezvestni lastnik pustil zaprto v vozilu?

Pes iz Maribora.

LJUBLJANA – »Ob 10.52 so pred trgovino Tuš v Radljah gasilci PGD Radlje od Dravi s tehničnim posegom odprli vrata osebnega avtomobila, v katerem je bil ujet pes,« so v torek sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Poletja še ni konec. In prav včeraj je še enkrat pokazalo zobe s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Konca poletja pa se bodo nedvomno razveselil tisti kosmatinci, ki imajo za lastnike takšne ljudi, ki jih na vročini puščajo zaprte v vozilih.

Letos poleti smo kljub številnim opozorilom na spletnih omrežjih in v novicah redno videvali obvestila o domačih živalih, ki jih lastniki zanemarjajo, jim ne privoščijo ne sence ne tekočine ali pa jih pustijo v zaprtem avtu (največkrat pse). In čeprav se tudi v medijih pogosto opozarja, da v vročini živali ne smejo ostati v vozilih, v katerih se lahko temperatura na soncu dvigne celo nad 50 stopinj Celzija, in lahko poginejo, pa si lekcije očitno nekateri ne zmorejo zapomniti. 

Tako gre to ... 

Naj spomnimo: pred časom sta se na facebooku znašla še dva podobna primera. Člani koprskega Obalnega zavetišča so odhiteli v Ankaran, kjer je lastnik, ki je sedel na bližnji terasi, menda pozabil, da ima psa v avtu. Temperatura v senci je bila tedaj preko 35 stopinj Celzija. Zgodba z ankaranskim psom se je na srečo končala dobro, čeprav še vedno ni jasno, kako lahko tako velikega kosmatinca, kot je bil ankaranski, kdo kar tako pozabi ...

Društvo Animal Angels Slovenija je objavilo fotografijo, ki je nastala v Mariboru. Pred trgovino je neznanec pustil psa v avtu na soncu. Priča dogodka je že nekaj minut čakala kolegico, preden je nesrečneža v avtu sploh opazila. Nato je odšla v trgovino, kjer so po zvočniku vprašali kupce, ali je morda kdo od njih lastnik avta. Javil se ni nihče, ko pa se je vrnila iz trgovine, avta s psičkom ni bilo več.

Je pa vseeno poklicala policijo. »Kličem še policijo, razložim situacijo in povem, da imam registrsko, da ukrenejo kaj glede tega ali vsaj opozorijo lastnika, toda policist se je začel norčevati, kaj da zganjam toliko hrupa. Da je verjetno lastnik šel samo po cigarete in da morski psi tudi jedo ljudi ...« je zapisala razočarana priča.

Policija: Prijave jemljemo resno

Na vprašanje, ali policisti prijav o ujetih živalih v vozilih morda ne jemljejo resno, nam je Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostjo in predstavnica policije za odnose z javnostjo pri Generalni policijski upravi (GPU), zagotovila, da policija »vse primere tovrstnih prijav jemlje z vso resnostjo in se nanje odzove takoj, ko je le mogoče. Za dokazovanje tovrstnih prekrškov ali celo kaznivih dejanj pa velja tako kot v vseh drugih primerih, da je treba podati prijavo in jo podpreti z izjavami in drugimi materialnimi dokazi za sankcioniranje storilca.«

Dodaja, da posameznik, ki naleti na žival v vozilu, običajno obvesti policijo. Možnost, da bi zakonito sam nasilno odprl vozilo, je podana le v primeru podane skrajne sile (32.  člen KZ-1). Če pa ta ni podana, bi lahko bil posameznik odgovoren za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1.

Ko je žival dlje časa zaprta v parkiranem vozilu na soncu, ji grozi pogin, in takšni dogodki imajo znake kaznivega dejanja mučenje živali po 341. členu kazenskega zakonika ali prekrška po 4. členu zakona o zaščiti živali, medtem ko gre lahko tudi za izredni dogodek (ko se na primer lastnik vozila potem, ko je vozilo zapustil, huje poškoduje in ne more več do vozila), pojasnjujejo na policiji.

Posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu pravilno ravna, če o tem takoj obvesti Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ali policijo na 113, da bodo policisti v sodelovanju z drugimi strokovnimi službami sami poskrbeli za nasilni vstop v vozilo zaradi preprečitve pogina živali.

Ob tem na policiji poudarjajo, da je treba pri reševanju živali upoštevati tudi možnost, da gre lahko za nevarno žival, ki bi lahko rešitelje napadla. Ker je za varstvo živali neposredno pristojen UVHVVR, policisti pred vstopom v vozilo praviloma prek njih poskušajo na kraju zagotoviti prisotnost veterinarja ali njihovega inšpektorja, ki bo poskrbel za žival. Če to ni mogoče, pa skušajo vsaj pridobiti njihov napotek o ukrepih za zaščito ogrožene živali.

Prednost živali pred materialnim premoženjem

»Ne glede na razlog je naloga policistov, da poskušajo čim prej izslediti lastnika živali oz. vozila, in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. To smejo storiti, ko so izpolnjeni pogoji za vstop v stanovanje in druge prostore na podlagi 218. člena zakona o kazenskem postopku oz. 53. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, in sicer če je to nujno za varnost oziroma zavarovanje premoženja.« V tovrstnih primerih se sicer z zavarovanjem ene vrste premoženja (živali) povzroči škoda na drugem premoženju (vrata ali steklo vozila), vendar na policiji menijo, da ima življenje živali prednost pred materialnim premoženjem.

»Kljub temu pa je treba z vidika sorazmernosti posega paziti, da pri nasilnem odpiranju vozila ne povzroča nepotrebna škoda oziroma, da način ustreza okoliščinam in nujnosti ukrepov. Najenostavnejši in z vidika povzročene škode najustreznejši način je, da policist razbije stransko steklo vozila, sprosti zatič in si tako omogoči nadaljnje ukrepanje. Pred nasilnim vstopom v vozilo pa morajo policisti zagotoviti tudi lastno varnost in varnost drugih oseb v bližini, saj lahko postane žival tudi agresivna. V praksi je malo primerov, ko je na kraju dogodka prisoten veterinar ali pristojni inšpektor, zato policisti, če je le mogoče, pokličejo na pomoč policista vodnika službenega psa, ki je strokovno usposobljen za ravnanje s psi in bolje pozna njihovo vedenje. Prav tako pa lahko uporabi tudi namensko opremo za obvladovanje psov, kot je zanka, obleka za živo grizenje in drugo opremo ali pripomočke.«   


Kaj storiti?

Kaj v društvu Animal Angels svetujejo, da storite, če naletite na žival, zaprto v vozilu? Posledice nekaterih možnih dejanj, o katerih pišejo, boste morali nositi sami, zato premislite.   

1. Preverite, ali lahko pridete do živali in jo premaknete v senco. Morda imate srečo in je avto odklenjen.

2. Poskusite najti lastnika avtomobila: obvestite osebje v bližnjih trgovinah ali restavracijah, kjer bi se lahko zadrževal, tam pa naj obvestijo svoje stranke.

3. Pokličite policijo in veterinarsko inšpekcijo (upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin). Obvestite jih o mučenju živali.

4. Mi se seveda strinjamo z vami, da je v kritičnih primerih treba razbiti avtomobilsko okno. Vendar pa morate vedeti, da boste v tem primeru v prekršku vi, zato lahko pričakujete, da vas bo to udarilo po denarnici. Žal.

5. Fotografirajte avto in psa v njem ter nam pošljite fotografije, skupaj z vsemi informacijami (kje in kdaj ste opazili avto, kako se je zgodba razpletla itd.). Mi jih bomo objavili. Pa ne zato, ker bi se šli lov na čarovnice, ampak ker lahko tudi na ta način ozaveščamo ljudi.

 

Deli s prijatelji