VREMENSKA KATASTROFA

FOTO: Nesluteno razdejanje, ki ga je povzročil aprilski sneg

Objavljeno 28. april 2016 10.59 | Posodobljeno 28. april 2016 11.17 | Piše: T. L.

Zaradi obilnih snežnih padavin so bile ponoči pristojne službe polno zaposlene.

LJUBLJANA – Za prebivalci Slovenije je burna noč, zaradi obilnega sneženja so imele pristojne službe polne roke dela. Težek sneg je poleg nevšečnosti na cestah povzročal številne druge težave, predvsem je lomil drevesa. In tudi danes ni nič bolje. Podrta drevesa so zaprla nekatere regionalne ceste po vsej državi, ob vsej nesreči pa je dobro vsaj to, da se je večina teh dogodkov dogajala ponoči, ko na cestah ni veliko prometa.

Na 500 metrih šest dreves

Tako so v občini Velenje gasilci PGD Škale ob 1.20 na cesti Škale–Plešivec na razdalji 500 metrov z vozišča odstranili kar šest dreves. Podobno se je ob 1.01 zgodilo na cesti Vavta vas–Drganja sela v občini Straža, ko so gasilci PGD Vavta vas razžagali in odstranili šest dreves, zaradi katerih je bila cesta neprevozna, poroča uprava za zaščito in reševanje. V sredo ob 22.37 so cesto Poljana–Mežica v občini Prevalje popolnoma zaprla podrta drevesa. Gasilci PGD Prevalje so jih razžagali in odstranili.

Previdnost velja: padajo tudi danes

Iz Škocjana poročajo, da so ob 7. uri podrta drevesa zaprla cesto proti Goriški Gori, cesta pa je zaradi podrtega drevesa neprevozna na relaciji Štrit–Stara Bučka. Uprava za zaščito in reševanje poroča o drevesu na cesti v Trbovljah ob 6.25, gasilci PGD Vojnik pa so odstranili drevesa, ki so ob 3.44 padla prek vozišča v Malih Dolah in Konjskem v občini Vojnik. Ob 3.07 so na Sremiču v občini Krško podrte veje ovirale promet. Dežurni delavec komunalnega podjetja jih je odstranili.

Ob 4.31 je dežurni delavec CGP Krško odstranil podrto drevo v naselju Gornje Pijavško. Ob Ob 2.47 so gasilci PGD Radlje ob Dravi s ceste proti mejnemu prehodu Radelj v občini Radlje ob Dravi odstranili podrto drevo in sprostili promet.

Pretrgalo telefonsko žico

Ob 2.25 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu podrto drevo oviralo promet in strgalo telefonsko žico. Poklicni gasilci GRC Novo mesto so drevo razžagali in odstranili. O pretrgani telefonski žici so obvestili pristojno službo Telekom Slovenije.

Ob 2.17 je na cesti Novo mesto–Stranska vas podrto drevo oviralo promet, gasilci PGD Stranska vas so ga razžagali in odstranili. Podobno se je ob enaki uri zgodilo na cesti Bič–Žužemberk v občini Trebnje, ko so podrta drevesa ovirala promet in jih je dežurni delavec Komunale Trebnje razžagal in odstranil.

Ob 1.57 je bila na cesti Slovenj Gradec–Mislinja zaprta cesta zaradi podrtega drevesa, ki so ga nato odstranili dežurni delavci Cestnega podjetja VOC Celje.

Ob 1.54 je na cesti Škocjan–Stara Bučka podrto drevo onemogočilo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja ga je razžagal in odstranil. Ob 1.22 so v naselju Pobrež v občini Oplotnica na cesto padla tri podrta drevesa, ki so jih odstranili gasilci PGD Oplotnica. Ob 1.58 so na cesti Novo mesto–Mirna Peč podrta drevesa onemogočila promet, gasilci GRC Novo mesto so drevesa razžagali in odstranili.

Dežurni delavec Komunale Sevnica je ob 0.10 na cesti Boštanj–Jablanica v občini Sevnica razžagal in odstranil podrto drevo. V sredo ob 23.45 so gasilci PGD Boštanj na cesti Boštanj–Tržišče v občini Sevnica pomagali vzdrževalcu cest pri odstranjevanju polomljenega drevja in vejevja, ki je oviralo promet. 

Več podrtih dreves in vej so gasilci PGD Zagorje mesto s cestišč odstranili nekaj minut po polnoči tudi na območju občine Zagorje ob Savi. Ob 23.45 so gasilci PGD Kotredež na cesti Zagorje–Orlek razžagali in odstranili s cestišča več podrtih dreves, ter pregledali in očistili vejevje in manjša drevesa z lokalnih cest. Ob 23.40 so na cesti Izlake–Kisovec gasilci PGD Izlake razžagali in odstranili s cestišča več podrtih dreves ter pregledali in očistili vejevje in manjša drevesa iz lokalnih cest. Ob 22.40 so tudi na cesti Vidrga–Kandrše v občini Zagorje ob Savi gasilci PGD Kandrše razžagali in odstranili s cestišča več podrtih dreves.

V kraju Ortence v občini Kozje so po padcu drevesa vožnjo znova omogočili gasilci PGD Buče, ki so ob 23.55 drevo odstranili ter počistili vozišče. Ob 23.41 so v naselju Bizeljska vas v občini Brežice gasilci PGD Bizeljsko odstranili tri podrta drevesa in sprostili promet.

Sneg ogrožal stanovanjski objekt, v Novem mestu pokosilo električni vodnik

Ob 23.24 je na Mirnopeški cesta v Novem mestu drevo zaradi teže snega ogrožalo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto so ob pomoči avtomobilske lestve drevo razžagali in odstranili nevarnost. Ob 23.22 so gasilci PGD Idrija v Triglavski ulici v Idriji odstranili podrto drevo. Dežurni delavec Komunale Trebnje je ob 22.51 na cesti Češnjice–Trebelno v občini Mokronog - Trebelno razžagal in odstranil podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Delavci Cestnega podjetja Kranj so ob 20.21 na cesti Poljane–Log odstranili podrto drevo. Ob 20.23 so na cesti Poljane–Javorje zaradi podrtega drevesa posredovali gasilci PGD Javorje vas. Ob 22.31 so bila na cesti Hotavlje–Kopačnica štiri podrta drevesa, ki so jih odstranili gasilci PGD Hotavlje.

Iz električnih vodnikov daljnovoda se je iskrilo

Ob 22.18 so v naselju Sodinci v občini Ormož gasilci PGD Senešci s ceste odstranili podrto drevo, z več dreves, ki so nevarno visela na cesto, pa so otresli sneg.

Iz električnih vodnikov daljnovoda na Celjski cesti v Velenju se je začelo ob 22.1 iskriti. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so varovali kraj do prihoda dežurnega električarja, ki je odklopil elektriko.

Do prekinitve oskrbe z električno energijo je prišlo včeraj ob 21.45 na širšem območju naselja Straža. Dežurni delavci elektra so napako odpravili.

Ob 22.07 so poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem odstranili drevo, ki je oviralo promet na cesti v Dobrijah, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Z odstranjevanjem podrtega drevja so imeli polne roke dela tudi v občini Kamnik, kjer so ob 22. uri aktivirali gasilci PGD Duplica, Kamnik, Kamniška Bistrica, Motnik, Sela, Šmarca, Šmartno v Tuhinju, Tunjice, Gozd, Špitalič, Srednja vas, Nevlje in Zgornji Tuhinj.

Ob 21.40 so gasilci PGD Prevalje odstranili podrto drevo, ki je zapiralo cesto s Prevalj proti mejnemu prehodu Holmec. Ob 21.40 so na cesto med Šebreljami in Stopnikom, občina Cerkno, pod težo snega padla štiri drevesa in nekaj vejevja. Cesta je bila neprevozna za ves promet. Ovire so odstranili gasilci PGD Šebrelje. Ob 21.36 so gasilci PGD Bukovo odstranili tri podrta drevesa s cestišča na lokalni cesti Bukovo–Reka v občini Cerkno.

V Litiji 25 dreves po cestah in električnih vodnikih

Ob 22.11 so gasilci PGD Sava na svojem območju odstranili 25 dreves, ki so padla na ceste in električne vodnike. Gasilci PGD Jevnica so odstranili drevje, ki je padlo na daljnovod v naselju Golišče, in očistili cesto Jevnica–Golišče.

Ob 21.26 so v naselju Tomišelj, občina Ig, gasilci PGD Tomišelj zavarovali mesto, kjer je električni vodnik ogrožal varnost v prometu. V sodelovanju s cestnim podjetjem so nevarni električni vodnik označili in cesto zaprli za ves promet. Cesta bo ostala zaprta, dokler dežurni delavci elektro podjetja nevarnosti ne odstranijo. Ob 21.03 so gasilci PGD Ig in PGD Kot Staje odstranjevali veje in podrta drevesa na regionalni cesti Ig –Staje.

Ob 21.15 je v naselju Utik drevo padlo na električni vodnik na dveh mestih, več vej pa je ležalo na cestišču. Posredovali so gasilci PGD Bukovica - Utik. Ob 20.41 so gasilci PGD Bohova odstranili deset dreves na cesti Miklavž–Rogoza v občini Hoče - Slivnica.

Deli s prijatelji