BRALEC POROČA

FOTO: Našli smo Peterletovo lipo

Objavljeno 25. maj 2015 11.04 | Posodobljeno 25. maj 2015 00.08 | Piše: D. P.

Presaditev lipe se je izvedla v skladu s strokovnim mnenjem in pod nadzorom podjetja Tisa, d. o. o., Ljubljana. Predhodno je bilo pridobljeno tudi soglasje ZVKDS in lastnikov zemljišč.

LJUBLJANA – »Pred 25 leti je bila ob osamosvojitvi na Trgu republike posajena lipa. Te danes ni več, spomenik revoluciji, ki simbolizira nasilen prevzem oblasti, pa še stoji,« je na prereditvi VSO v Ljubljani dejal premier prve slovenske demokratične vlade Lojze Peterle. Evroposlanec se je obregnil ob spomenik revoluciji, pogrešal pa je pomnik osamosvojitve. Kje je lipa, številni še danes ne vedo. 

Bralec jo je našel?

»Ali je to lipa, ki sta jo blagoslovila nadškofa katoliške in evangeličanske cerkve 26. junija 1991 in je stala na mestu sedanjega nosilca zastave?« nam je pred dnevi sporočil bralec Tone, ki je prepričan, da je to drevo, ki je moralo (ne)upravičeno s Trga republike.

MOL pojasnil

Lipa je bila prestavljena oziroma presajena s Trga republike v park na Trgu narodnih herojev med izvajanjem del prenove Trga republike, in sicer avgusta 2014, so nam povedali na Mestni občini Ljubljana. Del funkcionalne celote Trga republike sta bili tudi območji s postavljenimi simboli naše osamosvojitve in državnosti, drog z državno zastavo in lipa.

»Že v marcu 2014 smo z dopisom obvestili Državni zbor RS o nameri obnove ploščadi Trga republike, o roku trajanja del, o delni zapori Šubičeve ceste ter o ukinitvi parkirišča na ploščadi Trga republike. Prav tako smo navedli, da bo po zaključku del ploščad v celoti zaprta za motorni promet in da bo njena osnovna namembnost taka, kot je bilo prvotno zamišljeno – osrednja mestna površina oziroma osrednji trg v glavnem mestu,« so pojasnili z MOL-a. Zaradi prenove Trga so morali namreč začasno odstraniti drog z zastavo, skupaj z nosilnim podnožjem. 

Lojze Peterle je 15.5. na Trgu republike spregovoril o lipi, ki je izginila:

V koritu ne bi mogla preživeti

Avtorja projekta ureditve osamosvojitvenih simbolov sta dala nov predlog, in sicer, da se lipa presadi na lokacijo v park pred Narodnim muzejem Slovenije, drog za zastavo pa prestavi s trga na lokacijo korita za lipo. »Temeljna vzroka presajanja in prestavljanja sta bili ugotovitev, da lipa, zasajena v korito, nima osnovnih možnosti za nadaljnjo rast v mogočno drevo, ter zahteva, da se ploščad prenovi po osnovni zamisli avtorja arhitekture kompleksa Trga republike, prof. Eda Ravnikarja. Na sestanku v Državnem zboru RS je bil v celoti predstavljen projekt prenove Trga republike v Ljubljani, vključno s predlogom preureditve obeležja slovenske osamosvojitve,« so še pojasnili na občini.

Presaditev lipe se je izvedla v skladu s strokovnim mnenjem in pod nadzorom podjetja Tisa, d. o. o., Ljubljana. Predhodno je bilo pridobljeno tudi soglasje ZVKDS in lastnikov zemljišč, kjer je bil postavljen drog za državno zastavo in posajena lipa.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam informacijo prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji