NEUMNOST NIMA MEJA

FOTO: Na železniško progo neznanec nastavil betonske ovire

Objavljeno 22. januar 2015 09.22 | Posodobljeno 22. januar 2015 09.22 | Piše: A. L.

Kdo je storilec, ni znano. Pri SŽ pravijo, da bi se vlak, če bi naletel na to oviro, lahko iztiril.

DOMŽALE – »V Domžalah se je iztiril potniški vlak. Tako bi se lahko glasil članek. Nepridipravi so namreč čez noč v Domžalah na tire postavili betonske ovire,« nam je javil bralec Gregor in v dokaz priložil še fotografijo. Pojasnil je, da je postajni načelnik ovire na srečo opazil, tako da je promet potekal po preostalih tirih in so potniki varno prispeli na cilj.

O dogodku je bila v ponedeljek obveščena tudi policija, zaposleni pa naj bi ovire na železnici opazili že dan prej. »Sam dogodek ima lahko znake poškodovanja tuje stvari, če bo oškodovano podjetje podalo predlog za pregon. V nasprotnem primeru pa predstavlja prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru (vandalizem). Osebe, ki so to storile, še niso odkrite. Policisti so tudi ugotovili, da se na tem tiru ne opravlja reden železniški promet, temveč je promet dovoljen samo z dovoljenjem Slovenskih železnic. Vsekakor bi postavljanje takšnih ovir na tirih, kjer se odvija reden promet, pomenilo nevarnost in bi dogodek lahko imel tudi znake kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper varnost javnega prometa, ki jih predpisuje kazenski zakonik,« je pojasnil Vinko Stojnšek iz PU Ljubljana.

Vlak bi se lahko iztiril

Slovenske železnice (SŽ) sporočajo, da je ovire na tirih opazil prometnik in, kot to določajo predpisi, o tem obvestil policijo in pristojne službe pri SŽ. Betonske ovire so s tirov odstranili zaposleni SŽ. V tem primeru potniki niso bili ogroženi, saj so bile betonske ovire odstranjene pred prihodom prvega potniškega vlaka, dejstvo pa je tudi, da po prvem tiru domžalske postaje vlaki vozijo le, ko vožnja po drugih dveh tirih ni mogoča: »Vendar pa vsaka ovira na tirih, ne glede na gostoto prometa na njih, pomeni nevarnost. Če bi vlak trčil ob omenjeno betonsko oviro, bi se lahko tudi iztiril, sploh če bi vozil z veliko hitrostjo. Betonski smetnjak na tirih nedvomno ogroža varnost v železniškem prometu.«

Deli s prijatelji