NARAVNI SPEKTAKEL

FOTO: Meteorski dež nad Slovenijo

Objavljeno 13. avgust 2015 17.53 | Posodobljeno 13. avgust 2015 17.47 | Piše: M. I.

Bralci so nam poslali nekaj lepih posnetkov včerajšnje vesoljske predstave.

V noči s srede na četrtek so na svoj račun prišli ljubitelji opazovanja astronomskih pojavov. Nebo nad nami so razžarili Perzeidi – meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju.

Bralci so nam poslali fotografije, ki so jih posneli ponoči. Nekatere izmed njih so prav spektakularne.

Objavljamo fotografijo bralca Anžeta, ki jo je posnel v Sinji Gorici, ter bralca Jureta in bralke Ede iz Maribora. Bralci poročajo, da se je meteorski roj lepo videl tudi v Novem mesti in na Braču. 

Najboljši kraji za opazovanje meteorskih predstav so tisti, ki so čim bolj oddaljeni od večjih virov svetlobnega onesnaževanja, kot so mesta in druga strnjena naselja. Optimalni pogoji za opazovanje so na obronkih gozdov, jasah in pašnikih. Glede na to, da je bila včeraj luna v mlaju in tako ni dodatno svetlobno onesnaževala neba, je bila noč pravšnja za opazovanje. Perzeidi sicer na Zemljo dežujejo vse od 17 julija do 24. avgusta, višek pa so dosegli včeraj. 


Perzeidi letijo v bližini Zemlje v enakomernih časovnih intervalih, sestavljeni pa so iz manjših delcev prahu in ledu, ki jih za sabo pustijo kometi. Ko se ti približajo Soncu, začnejo izparevati in za sabo puščati značilni kometni rep. Meteorji so ostanki teh repov. Ko Zemlja prečka meteorski roj, ki ga je za sabo pustil komet, posamezni delci vstopijo v Zemljino atmosfero in zgorijo. Meteorski roj Perzeidov je ostanek kometa 109P/Swift-Tuttle.

 

Deli s prijatelji