PREVIDNO V PROMETU

FOTO: Ljudje hodijo kar po cesti, obilno sneženje zaprlo primorko

Objavljeno 30. januar 2015 10.24 | Posodobljeno 30. januar 2015 10.24 | Piše: A. L.

Zaprto je v smeri Kopra.

VERD, POLJANSKA DOLINA – Sneg po cestah in po pločnikih povzroča preglavice. Nekateri pešci, ker pločniki niso spluženi, hodijo kar po cesti. Bralec Darko nam je sporočil, da je takšno početje opazil, ko se je peljal iz Verda proti prestolnici, kjer je zapadlo od 20 do 30 centimetrov. »Zelo nevarno. Zaradi kap in naušnikov ti pešci ne slišijo mimo vozečih avtov. In če komu v nepravem trenutku spodrsne ...« je zapisal Darko in dodal, da je na vrhniškem koncu kar nekaj gospodinjstev brez elektrike.

Bralka Francka se je oglasila iz Poljanske doline, kjer je po njeni oceni zapadlo že okoli 25 centimetrov snega in še vedno močno pada.

Da so razmere precej resne, kaže tudi podatek prometnoinformacijskega centra. Avtocesta A1, Ljubljana–Koper, je med priključkom Logatec in priključkom Unec v smeri Kopra zaradi obilnega sneženja zaprta do preklica.


Avtocesta pri Logatcu zaprta

Primorska avtocesta je pri Logatcu zaprta proti Kopru, poroča prometnoinformacijski center za državne ceste in dodaja, da izločajo tovorna vozila proti Kopru. Na primorski avtocesti je med Vrhniko in Uncem proti Kopru več zdrsov tovornih vozil. Nastajajo zastoji.

Zastoji nastajajo tudi pred počivališčem Lom proti Kopru in pred priključkom Vrhnika proti Kopru. Na cestah na širšem območju Ljubljane in na ljubljanski obvoznici ter na cesti Kočevje–Ljubljana od Velikih Lašč do Turjaka.

Zaradi prometne nesreče je zaprta regionalna cesta Vrhnika–Logatec, na cesti Kočevje–Ljubljana je na Turjaku promet urejen izmenično enosmerno, na cesti Vrba–Žirovnica je popolna zapora.

Na cesti Lesce–Bled pri Bledu promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič in Idrija–Godovič, na cestah Nova Gorica–Tolmin in Bovec–Kobarid ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje in Petrina.

Na cesti čez prelaza Ljubelj in Jezersko so obvezne verige. Zaradi sneženja so zaprte ceste čez Vršič, Volče–Solarji in Solarji–meja z Italijo.

Zaradi močnega sneženja voznikom priporočajo, da vozijo previdno, s primerno varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost razmeram na cesti. Potovalni čas bo danes daljši. Zimska oprema je obvezna.


Sneg na Gorenjskem kljub trudu zimskih služb povzroča težave v prometu

Na Gorenjskem je po nižinah ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Zimske službe so na delu, sneg pa na cestah vseeno povzroča veliko težav, saj še vedno močno sneži. V zadnjih urah se je zgodilo že več prometnih nesreč, policisti pa opozarjajo na previdno vožnjo.

Po podatkih Agencije RS za okolje je v Lescah do 7. ure zjutraj zapadlo 14 centimetrov snega, na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pa 12 centimetrov. Na Voglu je padlo 20 centimetrov snega in je snežna odeja debela 60 centimetrov, na Kredarici pa že 147 centimetrov.

Kot je za STA pojasnil vodja vzdrževanja cest pri Gorenjski gradbeni družbi Damijan Pestotnik, so na terenu vse njihove zmogljivosti, to je 55 kamionov in še več drugih vozil za pluženje in posipavanje. »Ves čas čistijo, a je intenziteta padavin takšna, da je cesta spet takoj bela,« je povedal. Dodal je, da pada južni sneg, ki je zelo neugoden za vožnjo, zato bodo morali biti vozniki posebej pozorni.

Policisti so v zgolj uri in pol obravnavali štiri prometne nesreče, v katerih pa udeleženci niso utrpeli hujših posledic. Na Brniku se je okoli pol šeste ure zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila. Povzročitelj, ki je med vožnjo iz Šenčurja proti Lahovčam nepravilno prehiteval avtomobil, pa je s kraja nesreče pobegnil. Policisti voznika, ki je najverjetneje vozil svetlega ali belega volkswagna, še iščejo in prosijo za pomoč vse, ki bi kaj vedeli o tem.

Druga nesreča, v kateri so bila prav tako udeležena tri vozila, se je zgodila med Žirovnico in Vrbo, kjer je cesta popolnoma zaprta. Na gorenjski avtocesti je pred izvozom za Brnik avtomobil obstal v jarku, na avtocesti pri Lescah pa je voznica trčila v odbojno ograjo, so sporočili iz PU Kranj.

Na prometnoinformacijskem centru poročajo še o zdrsu tovornega vozila na cesti Lesce–Bled, kjer promet poteka izmenično enosmerno. Na cestah čez prelaza Ljubelj in Jezersko so obvezne verige, cesta čez prelaz Vršič pa je zaprta.

Policisti voznikom svetujejo, naj prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in svojim sposobnostim za vožnjo. Vozijo naj na ustrezni varnostni razdalji, z očiščenimi stekli, zimsko opremo in po svoji strani ceste.

»Upoštevajte tudi zakonitosti varnega ustavljanja, ne prehitevajte, če ni treba, sploh pa ne vzdrževalcev ceste, in pazite na pešce,« pozivajo policisti. Dodajajo, naj vozniki ne hitijo, naj računajo na daljši čas potovanja in naj se zato vremenu in razmeram primerno organizirajo.

Ob bližajočem se koncu tedna policisti opozarjajo tudi, da gibanje po gorah po obilnem sneženju ni priporočljivo, prav tako ne turna smuka. Pri sankanju se je treba izogibati objestni vožnji in neprilagojeni hitrosti. Zelo priporočljiva je uporaba zaščitne opreme, enako kot pri smučanju, pravilna izbira sani in terena za sankanje, predvsem pa ustrezna skrb za otroke.

 

Deli s prijatelji