KRŠITELJ

FOTO: Fuj, packi. Za obnovo imajo, odpadni material pa v gozd

Objavljeno 15. avgust 2015 17.26 | Posodobljeno 15. avgust 2015 17.20 | Piše: T. L.

Na Golovcu, sredi narave, je nekdo odložil več vreč gradbenega odpadnega materiala.

LJUBLJANA – »Kakšna sramota. Sprehajam se s kužkom po Golovcu in na kaj naletim? Na približno šest vreč, polnih odpadnega gradbenega materiala. Nekemu packu se je dalo voziti visoko v hrib, da je tu odvrgel odpadke, namesto da bi jih prepeljal do odlagališča. Pri bencinu najbrž ni nič 'prišparal' ...« se je hudovala bralka Nastja, ki je odpadke tudi fotografirala.

Odgovoren je investitor

Za ravnaje s tovrstnimi odpadki je sicer odgovoren investitor, ki mora zagotoviti, da gradbeni material, ki nastane pri gradbenih delih zaradi gradnje, rekonstrukcije, adaptacije, obnove ali odstranitve objekta, varno odstrani in deponira. 

Investitor mora zagotoviti oddajo gradbenih odpadkov zbiralcu ali izvajalcu obdelave teh, lahko pa, če gre za manjše količine (maksimalno do 50 m3 opeke, betona, ploščic, keramike in materialov na osnovi sadre) sam zagotovi odvoz in oddajo v zbirni center, so nam povedali na inšpektoratu za okolje in prostor.

Če investitor ravna v nasprotju z navedenimi določili, je zagrožena kazen, in sicer za investitorja – pravno osebo 10.000 evrov in 1200 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, za investitorja, ki je fizična oseba, pa globa 300 evrov.

Lani pet prekrškarjev

In koliko kršiteljev so inšpektorji ulovili in kaznovali letos lani in predlani zaradi nepravilnega odlaganja tovrstnih odpadkov? Večino obvestil o odlaganju gradbenih odpadkov v naravnem okolju Inšpektoratu RS za okolje in prostor posreduje policija. Iz evidenc o prekrških zaradi odlaganja gradbenih odpadkov v naravnem okolju je razvidno, da sta bila v letu 2013 vodena dva prekrškovna postopka, v letu 2014 pa pet. V vseh primerih so bili povzročitelji znani. Za letošnje leto podatkov še nimajo.

Če nekdo odloži odpadek na neprimerno mesto, kakšen je postopek? Na inšpektoratu odgovarjajo, da večino divjih odlagališč v naravnem okolju predstavljajo predvsem manjše količine gradbenih odpadkov, ki nastajajo npr. pri obnovi stanovanj. »Za ravnanje z nelegalno odloženimi odpadki je v skladu z zakonom o varstvu okolja v večini primerov odgovoren lastnik zemljišča, saj povzročitelja odlaganja gradbenih odpadkov v naravnem okolju po navadi ni mogoče odkriti.«

 

Deli s prijatelji