BRALEC POROČEVALEC

FOTO: Eni so lačni, drugi mečejo kruh v smeti: Katastrofa! Da jih ni sram

Objavljeno 05. avgust 2014 13.10 | Posodobljeno 05. avgust 2014 13.10 | Piše: Ma. F., T. L.

Bralec je bil priča, ko so v smetnjak zmetali kruh, pa ga je pobral in podaril mimoidočemu, ki ga bo porabil za živino.

Kruh je bralec vzel iz smetnjaka, občan bo z njim nahranil živino.

LJUBLJANA – V času, ko številni ne vedo, kako preživeti mesec, plačati vse račune in druge obveznosti ter napolniti želodec, se zdi povsem nerazumljivo, da se po smetnjakih v Sloveniji še vedno najde hrana. Šokirani bralec Matej je na facebooku objavil fotografije, ki to dokazujejo. Nastale so pred eno od živilskih trgovin v Mariboru, prikazujejo pa zavrženih 50 štruc kruha, ki mu je pred enim dnem potekel rok uporabe. Po mnenju šefinje trgovine namreč kruh naj ne bi bil več dober in je zato romal v smeti. »Tega 'zanič' kruha si želi veliko družin, ki se prebijajo iz meseca v mesec, da ne rečem kar iz dneva v dan! Sramota za državo in vse ostale trgovine, ki to počnejo, še večja sramota pa je, da take količine kruha vsak dan romajo v kontejnerje,« je bil jezen Matej.

Kruh na srečo ni šel v smeti. Bralec je še zapisal, da ga je vzel iz smetnjaka in ga podaril mimoidočemu, ki ga bo porabil za živino. »Če že ne pride do lačnih ljudi, je bolje to, kot pa, da ostane v kanti!«

Nejevera in jeza: Žalostno, da so ljudje lačni

»Sramota za državo, ki ima mnogo lačnih ljudi, ki si ne morejo privoščiti kruha, tu ga pa stran mečejo!! Tu se vidi, kam smo prilezli ... Enim, ki imajo, ni mar za tiste, ki nimajo!! Žalostno!!« je bila ogorčena ena od uporabnic facebooka.

»Da se kaj takega lahko zgodi, ne morem verjeti ... Pri nas nikoli kruh ne roma v smeti, pa tudi ostane. Delam v trgovini in me je tole totalno šokiralo ... Tak kruh, ki je pakiran in ki se ne vrača, se lahko kupi pod znižano ali za živino ... Grozaaaa,« se je zgražala druga.

image

image

 

Nekateri pa so ob dogodku s prstom pokazali na državo in njenega zakone. 

image

To ni bil edini primer

Da kruh v smetnjakih konča (pre)večkrat, pa kažejo fotografije še večje količine kruha, ki se je znašel v smetnjaku drugega trgovca z živili. Kdaj so nastale fotografije, žal ni znano. Hrana trgovcev, ki se znajde v smetnjakih, pa je znova spomnila na uredbe in pravila, ki zavezujejo trgovce pri ravnanju s hrano, ki ji je pretekel rok uporabe. 

Zaradi novega pravilnika manj zavržene hrane?

Naj spomnimo, da je od konca maja letos v veljavi pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil. V skladu z njim je lahko rok trajnosti živil označen na dva načina, in sicer z datumom uporabe ali datumom minimalne trajnosti. S pravilnikom naj bi se posredno zmanjšala količina zavržene hrane, olajšano pa naj bi bilo delovanje humanitarnih organizacij, ki bodo živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti, ki jih bodo prejela od trgovcev ali proizvajalcev, lahko ponudile pomoči potrebnim. 

Ali pravilnik v praksi deluje, bomo preverili in vam sporočili v novem članku. Glede na fotografije kruha v smeteh, ki se širijo po spletu, pa praksa očitno kaže nekoliko drugačno sliko ... 

Ste bili tudi vi v smeteh katere od trgovin videli zavrženo hrano?

Deli s prijatelji