VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

FOTO: Danes nova huda ura! Poglejte, kaj je včeraj ujel naš bralec

Objavljeno 16. avgust 2016 14.44 | Posodobljeno 16. avgust 2016 14.49 | Piše: STA, S. U.

Neurje je v vzhodni Sloveniji odkrivalo strehe in zalivalo objekte.

LJUBLJANA – Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je povzročilo veliko nevšečnosti, zlasti na območju Koroške, Štajerske in Dolenjske. Ponekod še danes črpajo vodo iz zalitih objektov in prekrivajo strehe, ki jih je odkril veter ali naluknjala toča. Meteorna voda je zalivala prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa na prometnice, iz več krajev pa so poročali o debelejši toči. To še posebej velja za Maribor, kjer je toča po poškodovala strehe več kot 70 objektov.

Po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc je bilo najhujše v mestni četrti Tezno, kjer je padala tudi za jajce velika toča. Posredovalo je okoli 200 gasilcev, ki so med drugim izčrpali meteorno vodo iz 95 objektov. 

Je pa omenjeno neurje znova opozorilo na slabo stanje mariborske mestne kanalizacije. Ta je namreč zaradi nezmožnosti odvajanja tolikšnih padavin mnogim Mariborčanom z razlitji in s poplavami povzročila veliko težav, nekaj časa pa so bile neprevozne tudi številne ceste. Vse intervencijske ekipe Nigrada so bile na terenu zaradi črpanja razlite fekalne vode in zalitja kletnih prostorov, stekla pa je tudi koordinirana akcija z režijskim obratom MOM, v kateri se je danes že začela sanacija cest, na katerih je voda povzročila največ škode. Nigrad je sicer posredoval na 22 lokacijah.

Vdirala voda, luknjalo strehe, podiralo drevesa ...

Gasilci so morali zaradi toče med drugim prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi in Hoče - Slivnica in Kidričevo ter odstranjevati meteorno vodo iz več objektov v občinah Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram, Zreče in Duplek. Treba je bilo tudi čistiti gramoz s cestišč in odstranjevati padla drevesa.

Na Ptuju je voda zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu. V Medlogu pri Celju je zaradi udara strele zagorel hangar športnega letališča Levec.

Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, na Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih propustov močno moten cestni promet. V naselju Mislinjska Dobrava in Šmartno je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskih objektov, narasel potok Homšnica pa ogrožal dve stanovanjski hiši. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je meteorna voda zalila devet stanovanjskih objektov, župnijski urad in vrtni center.

Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je ostala ujeta na odročni lokaciji med neurjem.

V osrednjem delu države je težave povzročal zlasti močan veter, ki je poškodoval ostrešja nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Danes ponovno nevihte

Tudi danes popoldne po napovedi agencije za okolje ne bo brez ploh in neviht. Te se lahko sredi dneva in popoldne pojavijo zlasti v notranjosti države.

Nam je pa bralec Egon poslal vrhunske fotografije, narejene na Starem gradu nad Smlednikom, kjer se je pripravljalo na neurje, a je na koncu padlo le nekaj kapljic dežja.

Več v fotogaleriji.

Deli s prijatelji