JEZEN

FOTO: Bralec: Tako ustavljajo naši policisti

Objavljeno 22. april 2014 23.15 | Posodobljeno 22. april 2014 23.15 | Piše: A. K.

Policist na motorju je ustavljal brez pokrivala in loparja, policisti v avtomobilu pa kar na avtobusni postaji.

In še policijsko vozilo na avtobusni postaji.

SLOVENSKA BISTRICA – Če so policisti varuhi reda in miru, potem naj se tako tudi obnašajo, ne pa da ga tudi sami kršijo, meni naš bralec Gašper, ki je v Slovenski Bistrici fotografiral prometne policiste med ustavljanjem voznikov. Vse lepo in prav, če ne bi opazil, da je policist, ki je bil z motorjem, voznike na majhnem krožišču ustavljal brez pokrivala, brez loparja in menda celo brez vsakršnih označb.

»S tem je po mojem mnenju vse udeležence v krožišču in v njegovi bližini spravljal v nevarnost,« nam je zaupal bralec. Zakon seveda pravi, da lahko policist ustavlja z roko, in sicer odročena roka policista z odprto dlanjo, ki je usmerjena proti vozilu, pomeni, da se mora to ustaviti.

Ustavljali na avtobusni postaji

V svoj objektiv pa je ujel tudi policiste v avtomobilu, ki so ustavljali na avtobusni postaji. Tudi oni so to počeli brez označb. »Še spornejše kot sama avtobusna postaja pa je, da se je tudi tukaj vse skupaj dogajalo na samem izhodu iz krožišča,« nam je povedal Gašper.

O ustavljanju na avtobusni postaji zakon pravi takole: policisti morajo za nadzor prometa izbirati mesta, ki ne predstavljajo nevarnosti zanje in za druge udeležence v cestnem prometu, enako pa velja za izvajanje meritev hitrosti.

Prepovedano, a obstajajo izjeme

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali taksije, ustavitev in parkiranje vozila prepovedano. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu. Izjema od tega pravila je določba, ki določa, da na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti in občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu.

Ste tudi vi opazili kaj podobnega? Pišite nam!

Deli s prijatelji