ZGROŽEN

FOTO: Bralec: Tako nas ogroža policija

Objavljeno 06. januar 2015 17.37 | Posodobljeno 06. januar 2015 17.37 | Piše: P. Pa.

Tudi na policiji priznavajo, da bi lahko bila nekatera parkiranja nepravilna.

V temi so skoraj neopazni.

LJUBLJANA – »Policija za našo (ne)varnost vsakodnevno parkira belega caddyja, kjer hoče (zelenica, pločnik, avtobusno postajališče, kolesarska pot). Torej v prekršku kaznujejo prehitre voznike? Kdo se dela iz koga norca?« je zapisal razburjeni bralec Bojan in nam posredoval tudi fotografije parkiranih policijskih vozil.

Kako komentirajo njegove očitke, smo preverili tudi na policiji. Tam pojasnjujejo, da ima policija pooblastilo za nadziranje in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za cestni promet v zakonu o pravilih cestnega prometa (13. člen). Za izvajanje teh nalog zakonodaja policistom omogoča nekaj izjem glede postavitve vozila (ustavitev/parkiranje).

Priznali: Nekatera parkiranja bi lahko bila nepravilna

»Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da sta na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila, ustavitev in parkiranje vozila prepovedana. Izjema od tega pravila je določba, da na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti in občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu (65. člen ZPrCP). Policisti smejo pri opravljanju nujnih nalog policije za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo (69. člen ZPrCP),« so pojasnili na policiji.

Dodali so še, da morajo za nadzor prometa izbirati mesta, ki ne predstavljajo nevarnosti zanje in za druge udeležence v cestnem prometu. »Ustavitev/parkiranje, kot je razvidna z nekaterih priloženih fotografij, bi bila lahko v posameznih primerih nepravilna, vendar je zaradi predhodno pojasnjenih zakonskih izjem o upravičenosti take ustavitve/parkiranja treba presojati posamično,« so še komentirali bralčeve fotografije.

Ste tudi vi opazili kaj nenavadnega? Pošljite nam fotografijo prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji