DOGOVORJENO

FOTO: Bralec razkriva korespondenco: Policisti dogovorno ustavili ministra

Objavljeno 01. marec 2016 10.35 | Posodobljeno 01. marec 2016 11.10 | Piše: A. L., K. K.

Policisti gredo konec meseca spet nad vlado, zdaj pa je v javnost pricurljala interna korespondenca, iz katere izhaja, da so šli organizirano tudi nad ministra, ki v javnem sektorju odmerja plače.

Zoran Petrovič.

LJUBLJANA – Policijski sindikalist Zoran Petrovič se je dogovarjal za nadzor nad ministrom za javno upravo, trdi bralec, ki je medijem posredoval korespondenco med policisti. Ta priča, da so se na omrežju facebook dogovarjali, kako dobro bi bilo ustaviti ministra Borisa Koprivnikarja, ki policistom odmerja plačo. Petrovič je posredoval fotografije ministrovega vozila in pripisal, da bi bilo tako dejanje res lepo darilo obletnici SPS. Petroviča smo poklicali in te izjave ni zanikal, je pa dodal, da se policisti sicer večkrat šalijo. Vse ostale navedbe o nameščenem preverjanju ministra, ob katerem se je sicer izkazalo, da Koprivnikar ni povsem trezen sedel za volan belega službenega beemvejaimage, pa zanika. In Petrovič sporoča: »Odstopiti ne nameravam.«


image
image
image
image
image

Zoran Petrovič je zapisal, če bi minister Koprivnikar napihal, bi bilo to bilo najlepše darilo za obletnico. Kolega iz pogovora pa je opominjal na besede Zokija, kot sindikalistu očitno pravijo: »Sam to bi resno mogli speljati akcijo, tako kot je zoki, ze pred casom rekel. treba posamezno jih zacet jebat.«
 

To anonimnež obtožuje Petroviča

»Kar nekaj časa sem kot nadobuden mlad policist, ki svoje delo opravlja z velikim veseljem in ponosom, bil v dilemi, ali vse napisano obelodaniti ali ne. Še najbolj sem se ustrašil dejstva, da sem po sedmih letih policijske kariere postal zaradi opisanih vedenj in informacij skeptik in cinik, prav tako pa mi zavedanje, da sem policist, ni več bilo v tak ponos kot v času, ko še nisem vedel za vse umazane podrobnosti, ki jih želim obelodaniti v tem javnem pismu. Da zadevo obelodanim, sem se odločil tudi zaradi prebranega intervjuja z generalnim direktorjem slovenske policije v sobotni prilogi dela dne 27. 2. 2016. Dilema se mi je pojavila že takrat, ko me je moj sindikalni kolega prosil za 'nespodobno' uslugo (ustaviti ministra v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja plač) in mi po eni strani izkazal veliko zaupanje, saj mi je brez pomislekov pokazal tudi že ustaljeni način koordinacije in komunikacije, ki bi privedla do realizacije opisanega. Zaupanje mojega kolega sem zlorabil že s tem, da sem v trenutku njegove nepazljivosti fotografiral facebook stran, kjer so potekala dogovarjanja in napeljevanja s končnim ciljem preizkusa alkoholiziranosti pri ministru Koprivnikarju. Zaupanje pa sem zlorabil še bolj s tem, da sem zadevo obelodanil. Za tak drastičen korak sem se odločil zaradi tega, ker smatram, da smo policisti zadnji, ki bi si lahko privoščili take konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju. Prav tako mislim, da je sindikat tisti, ki bi moral bedeti nad moralnim delovanjem policistov, ne pa da je sam organizator dejavnosti, ki so bolj podobne tistim iz filmov o italijanski in ameriški mafiji, ki je izsiljevala in grozila poštenim politikom in drugim. Slovenska policija si takega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takih policistov ne potrebuje. Za tak korak sem se odločil z upanjem, da so slovenski politiki dovolj zreli, da moje pisanje ne bo vplivalo na izid pogajanj, kajti slovenska policija si zasluži boljše pogoje in boljši standard, kot pa ga ima zdaj,« piše anonimnež.

image
image
image
 Je bilo takih načrtovanih akcij zoper ljudi, ki gredo policistom in sindikatu v nos, več?

Sestajanje s politiki: potrjeno in zanikano

Pismo tudi sporoča, da naj bi se Petrovič dobival z nekdanjim notranjim ministrom Vinkom Gorenakom. Kar je ta potrdil, pravi pa, da sta se nazadnje sestala februarja lani. Spomnimo, pretekli teden smo poročali, da naj bi se Petrovič srečeval tudi z upokojenim bivšim svetovalcem predsednika republike Danila Türka Ladislavom Lipičemimage, ker naj bi se policiste, ki odhajajo konec marca na nov veliki protest, želelo izkoristi za novo vstajniško gibanje. To sta oba zanikala.

Deli s prijatelji