KOT NOVO?

Bralec: za 257 evrov so mu brez opozorila hoteli prodati rabljeno

Objavljeno 20. oktober 2017 08.40 | Posodobljeno 20. oktober 2017 08.42 | Piše: P. Pa.

Po našem vprašanju so na spletni strani takoj dodali besedilo.

Pazite se spletnih goljufij.

LJUBLJANA – »Prek spletne strani MojPaket sem želel naročiti grafično kartico, a se je izkazalo, da ima izbrana kartica zgolj tri mesece garancije. Nenavadno je tudi, da jo pošiljajo kar v vrečki. Je to sploh v skladu s slovensko zakonodajo, da ima izdelek tako kratko garancijo?« se sprašuje bralec Jan, ki nas je opozoril na neobičajno prodajno prakso podjetja.

Vprašanja, ali je to sploh v skladu s slovensko zakonodajo in zakaj za izdelek veljajo zgolj trije meseci garancije, smo naslovili na prodajalca, ki je pojasnil, da pravzaprav ne gre za nov, temveč rabljen izdelek, a so to v opisu pozabili napisati.

image

image

»Podatek o trimesečni garanciji izdelka je točen in je v skladu s slovensko zakonodajo. Gre za specialne kartice, ki so namenjene rudarjenju (mining) kripto valut,« je zapisal vodja prodaje in marketinga David Krempl. Dodal je: »Žal je pri dobavitelju, ki je odgovoren za pravilnost opisov in zakonsko skladnost izdelkov, prišlo do izpada dela besedila, ki bi moralo biti prikazano na naši spletni strani: Grafične kartice Sapphire RX 470 serije Mining bodo pred dobavo preizkušene za brezhibno delovanje in tako veljajo za rabljeno blago,« so sporočili in dodali, da so dobavitelja pozvali, naj besedilo popravi.

image

Vprašanja smo naslovili tudi na Zvezo potrošnikov Slovenije, kjer pojasnjujejo, da je »za grafične kartice po naši zakonodaji sicer obvezna vsaj enoletna garancija«.

Na spletni strani prodajalca so po našem vprašanju zapis popravili in dopisali, da je izdelek rabljen, zanj pa po besedah ZPS taka garancija ni obvezna. »Potrošniki imajo sicer v primeru nakupa rabljenega izdelka možnost uveljavljati stvarno napako eno leto od nakupa.«

Deli s prijatelji