SPLETNO

Bi imeli monitor za 6 evrov? Niste edini, bila je napaka prodajalca

Objavljeno 08. julij 2015 21.09 | Posodobljeno 08. julij 2015 21.09 | Piše: D. P.

Dober glas o »super ugodni ceni« se je hitro razširil po spletnih forumih, predvsem pa na alter.si in slo-tech.com.

LJUBLJANA – »V minulih dneh je bilo v spletni trgovini Ena A mogoče kupiti monitor LG 20M35A za 5,64 evra,« nas je opozoril bralec Marko. Tako malo za tako dober monitor? Da, v Ena A so priznali, da se jim je zgodila napaka. 

Od ust do ust

Aljoša Domijan je priznal, da je prišlo do napake pri zapisu cene. Dober glas o »super ugodni ceni« se je hitro razširil po spletnih forumih, predvsem pa na alter.si in slo-tech.com. 

Zavrnili več kot 300 naročil

»Seveda so bili udeleženci razprav večinoma mnenja, da velja poskusiti z nakupom, pri čemer so navajali, da zakon podjetja zavezuje, da blago prodajajo po objavljenih cenah. Prodajo smo ustavili takoj po prejemu obvestila, danes pa preverili, ali ponudnik, ki prek enaA.com te monitorje prodaja, res ponuja tako nizko ceno ali pa gre le za napako. Šlo je za napako. Izdelek je imel napačno ceno objavljeno že od 11. junija, a vse do začetka razprave na omenjenih forumih nismo prodali nobenega. Navedenega monitorja namreč nismo oglaševali ali izpostavljali, tako da bi ga kupili le tisti kupci, ki bi iskali točno ta model. Potem ko se je v nedeljo razvnela razprava na forumih, smo v nekaj urah prejeli 356 naročil, pri čemer so nekateri kupci naročili tudi po 100 monitorjev. Vsa naročila smo zavrnili skladno s splošnimi pogoji, objavljenimi v poglavju ZAVRNITEV NAROČILA, ter pojasnili, da je pri navedbi cene za izdelek kljub vsej potrebni skrbnosti prišlo do napake. V konkretnem primeru gre za ceno nekaj evrov, pri čemer menimo, da je več kot očitno, da monitorja po tej ceni ni mogoče dobiti. Tudi razpravi na obeh forumih to več kot očitno potrjujeta. Prepričani smo, da je bilo med kupci res tudi nekaj takih, ki so naročilo oddali v prepričanju, da gre za enkratno ugodnost, zato se bomo v najkrajšem roku vsem, ki so naročilo oddali, oddolžili tako, da jim bomo omogočili neko ugodnost, brezplačno dostavo ali poseben popust pri bodočih nakupih,« so še dodali v Ena A.

Tak monitor sicer stane okoli 100 evrov, pri Ena A pa tega monitorja ne ponujajo več.

Kaj pravi zakon?

Zakon o varstvu potrošnikov je jasen: 26. člen pravi, da mora podjetje za blago oziroma storitve, ki jih ponuja, vidno označiti ceno, ki vključuje davek na dodano vrednost, če je podjetje zavezanec za davek na dodano vrednost, in da mora podjetje upoštevati označene cene.

image

Možna sodna pot

»Načeloma torej velja, da mora podjetje upoštevati cene izdelkov, ki jih navede v spletni trgovini, ki jo upravlja. Mnenja smo sicer, da v primerih, ko kljub ustrezni skrbnosti podjetja pride do napake pri navedbi cene v spletni trgovini, povprečen potrošnik pa npr. zaradi velikega odstopanja cene od vrednosti ponujenega izdelka lahko takoj pomisli na napako, lahko zahtevek potrošnika po izpolnitvi pogodbe pomeni zlorabo njegovih pravic. Tržni inšpektorat RS sicer ni organ, ki bi presojal upravičenost zahtevka potrošnika. Slednji lahko, če spora s prodajalcem ne more rešiti po mirni poti, svoj zahtevek uveljavlja le prek sodišča,« pa so primer komentirali pri tržnem inšpektoratu, pod pojasnilo pa se je podpisala Andrejka Grlić.

Imate tudi vi kakšno zanimivo zgodbo? Pošljite nam jo prek spodnjega obrazca. Z veseljem jo bomo raziskali.

Deli s prijatelji